FOTO/ Apple predstavio dugoočekivanu novu 'igračku'

Predstavljen iPhone 7: Otporan na vodu i prašinu, 240 puta brži od prve verzije, a cijena...

Tehno 07.09.16, 21:19h

Predstavljen iPhone 7: Otporan na vodu i prašinu, 240 puta brži od prve verzije, a cijena...
Najava je podijeljena u deset ključnih razlika u odnosu na prethodne uređaje. Prva je dizajn i realno, novi iPhone samo djeluje sjajnije. "Nove" boje su crna i još jedna i zovu se "Black" i "Jet Black", a i antena je suptilnija


Kao i svake godine u ovo vrijeme, Apple predstavlja svoje nove igračke. Za razliku od prijašnjih godina entuzijazam nije bio pretjerano izražen čak ni kod najvećih fanova, a razlog je u prvom redu serija tekstova koji su najavili samo kozmetičke promjene. Pretpostavljalo se da će kompanija najveća iznenađenja ipak ostaviti za sljedeću godinu pa su najveće promjene očekivane promjene bile odlazak ulaza za slušalice, bolja kamera, jača baterija i uobičajena poboljšanja performansi.

 

Izuzmemo li klasične primjedbe da Apple već dugo izbacuje ono što drugi uređaji već odavno imaju i nazivaju to "inovacijom", realnost je da najave sedmice u najbolje slučaju djeluju kao poboljšanje šestice.

 

Najava je podijeljena u deset ključnih razlika u odnosu na prethodne uređaje. Prva je dizajn i realno, novi iPhone samo djeluje sjajnije. "Nove" boje su crna i još jedna i zovu se "Black"  i "Jet Black", a i antena je suptilnija.

 

iphone-7-sch

 

Druga je novo home dugme koje ima Force Touch tehnologiju s Taptic Engineom ispod.

 

Treća je otpornost na vodu i prašinu.

 

Četvrta je kamera koja ima optičku stabilizaciju, a 12 MP senzori su 60% brži. Boje su bogatije, a i obrada fotografija bit će jednostavnija u novom operativnom sustavu. Leće puštaju 50 posto više svjetla, a tu je i novi fleš s četiri LED-a. Prednja kamera ima 7 MP, a iPhone 7 plus imat će dvije stražnje akmere od 12 MP.

 

U portret modu moći ćete snimati bokeh (japanski "zamućenje" a označava estetsku kvalitetu zamućenja dijelova fotografije koji su izvan fokusa). Retina HD zaslon je 25% svjetliji.

 

iphone-7-sc

 

Broj 10 je novi čip, A10 Fusion. Kako bi dokazali koliko je brz, usporedili su ga s prvim iPhoneom od kojeg je brži 240 puta.

 

Iako smo pretpostavili da je tako, Schiller je rekao da baterija traje duže nego na starijim modelima, a da maksimalno pojednostavimo, baterija traje dva sata dulje nego na šestici i sat dulje nego na 6 Plus.  Doduše, valja spomenuti i da je sedmica ima slabiju bateriju nego 7 Plus. 

 

Važna informacija je i to da odlazi i verzija od 16 GB pa imamo verzije od 32, 128 i 256 GB, a cijene su 650 dolara za 7 i 750 dolara za iPhone 7 Plus.

 

U prodaju kreću 13. septembra.

 

(Index.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/em)

 

BLIN
KOMENTARI