Intervju sa generalnim sekretarom SDA

Amir Zukić: Neka mi prijete, odustati neću! A novac od kladionica neka ide u fond za porodilje i mlade bračne parove!

Društvo - Život 04.09.16, 21:02h

Amir Zukić: Neka mi prijete, odustati neću! A novac od kladionica neka ide  u fond za porodilje i mlade bračne parove!
Zbog iniciranja novog Zakona o igrama na sreću, na meti brojnih napada, pa čak i prijetnji smrću, našao se generalni sekretar SDA BiH Amir Zukić. Sve to, kao i predstojeća rasprava o ovom zakonu u Domu naroda FBiH, bili su neposredan povod za intervju na DEPO Portalu

 

Nakon što je usvojen od strane Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, sredinom septembra dopunjen i izmijenjen Zakon o igrama na sreću bit će i pred poslanicima Doma naroda federalnog parlamenta. U međuvremenu, od trenutka kada se poteglo pitanje novog načina oprezivanja kladionica i svih vrsta igara ne sreću, pa do danas, bura u javnosti ne prestaje, a protivnici novog zakona ne prezaju od brutalnih napada pa čak ni od prijetnji smrću.

 

Na meti ovih prijetnji našao se i generalni sekretar SDA i inicijator izmjena načina oporezivanja igara na sreću u FBiH Amir Zukić. Sve to, kao i predstojeća rasprava o novom zakonu u Domu naroda FBiH, bili su neposredan povod za intervju na DEPO Portalu     

 

Razgovarala: Dina GANIBEGOVIĆ

 

Gospodine Zukiću, nedavno su usvojene predložene izmjene i dopune Zakona o igrama na sreću. Šta to konkretno znači za BiH i njene građane?

 

Zastupnici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH su na posljednjoj sjednici usvojili izmjene i dopune Zakona o igrama na sreću. Cilj je da usvojene izmjene i dopune Zakona dovedu sve priređivače igara na sreću u istu poziciju. Najvažnije što se postiglo izmjenama i dopunama Zakona o igrama na sreću jeste to što su sive zone u Zakonu, koje su postojale i koje su stavljale u vrlo povoljan položaj organizatore igara na sreću naspram svih drugih privrednih subjekata i naspram svih drugih privrednih grana, pokrivene i organizatori igara na sreću i učesnici u tim igrama, odnosno oni koji ostvare prihod, počet će plaćati porez.  

 

Šta sada slijedi?


Dalje će Izmjene i dopune Zakona biti predmet razmatranja Doma naroda Parlamenta FBiH, te vjerujem da iste neće biti  prepreka na putu do njegovog usvajanja jer i sam Zakon predstavlja opći interes i interes građana.


Ipak, u javnosti se pojavljuju različiti i oprečni podaci o gubicima, prvenstveno poreskim, u prethodnim godinama zbog toga što je ova oblast  do sada bila neadekvatno uređena... Možete li pojasniti koliki su zaista gubici za BiH?


Nevjerovatno je da zbog loših zakonskih rješenja dozvoljavamo da budžet Federacije bude uskraćen za milione konvertibilnih maraka nenaplaćenog poreza od kladionica. Prema podacima iz Porezne uprave, u mjesecu januaru i februaru ove godine isplate dobitaka većih od 100 KM koji se oporezuju iznosile su tek 18 miliona KM i samo na taj iznos plaćen je porez, dok su isplate za dobitke manje od 100 KM iznosile čak 172 miliona, a one se uopće ne oporezuju! Činjenica je da više od milijardu KM godišnje bude promet kladionica u FBiH, prihod države od toga jeste 15 miliona KM, da je ovoliko hljeba prodano, prihod države bio bi oko 120 miliona KM. Zar je to realno?

 

Nevjerovatno je da zbog loših zakonskih rješenja dozvoljavamo da budžet Federacije bude uskraćen za milione konvertibilnih maraka nenaplaćenog poreza od kladionica

 

Šta bi iz te perspektive značilo prolongiranje usvajanja Zakona i njegovo eventualnoosporavanje?

 

Svima nama mora biti jasno da prolongiranje usvajanja ovog Zakona ide samo na ruku malom broju pojedinaca koji imaju enormno veliku zaradu, a na drugoj strani država iz dana u dan gubi... Naprimjer, samo u posljedna tri mjeseca država je izgubila 20 do 25 miliona KM. Pored ogromnih dugovanja vlasnici kladionica najčešće radnicima ne plaćaju doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje, zdravstveno osiguranje kao i osiguranje za slučaj nezaposlenosti te po tom osnovu duguju oko 50 miliona KM i sl. Kladionica je privredna društvo i dužna je izmirivati svoje obaveze. I vi se sigurno pitate zašto bi kladionice imale poseban status u odnosu na druga privredna društva?!


S obzirom na burne rekacije u javnosti te da ste primili čak i prijetnje smrću zbog toga što se inicirali ovu temu, bojite li se za svoj život?

 

Kada sam inicirao Izmjene ovog Zakona, očekivao sam da će biti određenih problema, čak i svakodnevnih prijetnji. Moram priznati, u ovolikoj ih mjeri nisam očekivao. Javnost do sada nisam želio upoznavati sa svim prijetnjama koje sam dobivao, ne samo ja već i moja porodica. Stranka, kao i ja lično, čvrsto stojimo iza ovog Zakona i nikakve prijetnje neće utjecati da se pomenuti Zakon ne usvoji. Interes građana je iznad svih privatnih, ličnih i stranačkih lobija. Pokušavaju da mi imputiraju da sam povezan sa nekom firmom "Novomatik" za koju sam ja, iskreno, prvi put čuo iz medija. Zatim, da preferiram Lutriju BiH, što je nerealno jer će se novi zakon jednako odnositi prema svima koji organizuju igre na sreću. Prema tome, sve to su samo notorne neistine koje imaju za cilj da se na mene, kao inicijatora, stvori dodatni pristisak. Ja sam uvjeren da je javnost to prepoznala i da oni neće donositi sud o meni zanonvan na medijskom spinovanju.

 

Dakle, odustajanje nema...


Odustajanja nema, jer vlasnici kladionica su jedini koji stvarno profitiraju. 

 

Evidentno je da će izmene i dopune Zakona o igrama na sreću u bh. budžet donijeti nova sredstva. Ko su, po vašem mišljenju, najveći protivnici ovog zakona i koji je njihov motiv za zadržavanje postojećeg stanja?


Protivnici ovog Zakona su vlasnici kladionica i njihovi pokrovitelji u javnom životu, jedino oni i imaju korist od trenutnog Zakona. U posljedne vrijeme vlasnici kladionica vrše medijski pritisak mikrodonacijama te nastoje prezentovati javnosti da su upravo oni od društevene koristi. Činjenica je da mali dio novca doniraju, ali sa par dresova nekom sportskom klubu u Hercegovini, i to ništa što je vrijedno spomena.

 

Protivnici ovog Zakona su vlasnici kladionica i njihovi pokrovitelji u javnom životu, jedino oni i imaju korist od trenutnog Zakona


Vlasnici kladionica najavljuju i da bi usvajanjem Zakona bez posla mogao ostati veliki broj radnika, te da će s te strane šteta za BiH biti veća od eventualne koristi od operezivanja dobitaka od 100 KM. Koliko ima istine u ovim tvrdnjama?


Zaposlenici koji su na bilo koji način involvirani u rad kladionica, kao i svi ostali, moraju biti zaštićeni i njihova prava uopće nisu uređena Zakonom o igrama na sreću. Pa i kada je u pitanju zaštita zaposlenika, potrebno je uvesti red i napraviti sistem poslovanja koji će štititi javni interes a ne pojednice, kao do sada. Tvrdim da su dosadašnja negodovanja zaposlenika inicirana pod pritiskom vlasnika kladionica. Osim toga, može se postaviti pitanje koliko je tog osoblja koje radi u kladionicama stvarno zaposleno, a koliko ih radi na crno, odnosno da li se i tu nešto izbjegava.

 

Međutim, protivnici izmjena Zakona tvrde i da će one rezultirati time što će igrači masovno preći na aparate stranih pripređivača igara na sreću, a samim tim i na crno tržište. Da li će novim zakonom biti obuhvaćeno i on-line klađenje, te imate li plan kako da ovu oblast stavite po kontolu?
 

Ono što do sada nije bilo uvedeno, a tiče se online i SMS klađenja, novim izmjenama i dopunama Zakona će biti pokriveno. Federacije mora osigurati neprekidnu povezanost sa informacionim sustavom Porezne uprave, radi nadzora i kontrole. Priređivač igara na sreću koje se priređuju putem interneta mora osigurati sigurnu on-line listu svih sudionika u igri.

Također, aplikacija za registraciju igrača u igrama na sreću putem interneta sadržavat će sve  potrebne mehanizme za onemogućavanje registracije maloljetnih osoba, a uvid u svaku transakciju će imati banke.

 

Moj lični stav jeste da je potrebno formirati fond za porodilje i da se pomogne mladim bračnim parovima

 

I na kraju, gdje će biti preusmjerena sredstva koja će se 'slivati' u budžet primjenom ovog zakona?


Prihod će se usmjeriti na budžete Federacije i općine, međutim moj lični stav jeste da je potrebno formirati fond za porodilje i da se pomogne mladim bračnim parovima. 
 


(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI