čekaju se daljnji koraci

Odluka o referendumu donosi se u Beogradu? Goruću temu u BiH hitno 'pretresali' Nikolić, Vučić, Dačić...

Front 31.08.16, 12:30h

Odluka o referendumu donosi se u Beogradu? Goruću temu u BiH hitno 'pretresali' Nikolić, Vučić, Dačić...
"Odustajanje Banjaluke od referenduma je verovatno način da se najkraćim putem smire tenzije, ali da li će do toga doći na takav način, znaće se tek u razgovoru između dva rukovodstva", kaže Aleksandra Joksimović iz Centra za spoljnu politiku- piše Slobodna Evropa

 

Nakon što je Upravni odbor Saveta za primenu mira u BiH uputio poziv vlastima u Banjaluci da ne održe referendum o Danu Republike Srpske, državni vrh Srbije saopštio je da će se u četvrtak sastati sa srpskim liderima u BiH, kada će se, kako je najavljeno, "biti razmotreni dalji koraci".

 

"Odustajanje Banjaluke od referenduma je verovatno način da se najkraćim putem smire tenzije, ali da li će do toga doći na takav način, znaće se tek u razgovoru između dva rukovodstva", kaže Aleksandra Joksimović iz Centra za spoljnu politiku.

 

U utorak uveče održane su "hitne konsultacije", na koje je pozvao predsednik Srbije Tomislav Nikolić, a u zgradi Predsedništva duže od dva sata razgovarali su premijer Aleksandar Vučić, te ministri spoljnih poslova Ivica Dačić, policije Nebojša Stefanović i pravde Nela Kuburović.

 

Dačić je posle sastanka rekao da je na konsultacijama analizirana situacija, "koja se tiče bezbednosti i regionalne stabilnosti”.

 

"Dogovorene su i preduzeće se i već se preduzimaju mere na zaštiti naših nacionalnih i državnih interesa, tako da građani mogu da budu spokojni da neće biti ugrožena bezbednost u zemlji i, nadamo se, u regionu", rekao je Dačić i dodao da je Srbija "zaintesovana za očuvanje bezbednosti i stabilnosti u regionu".

 

Šest odustajanja

 

Aleksandra Joksimović podseća da je Republika Srpska i ranije najavljivala, pa odustajala od referenduma, ali u ovom trenutku se ne osuđuje da prognozira ni stav Srbije, ni ishod razgovora.

 

"Verujem da Srbija ima iskrenu nameru da podrži sve ono što će u Bosni i Hercegovini doprineti stabilizaciji prilika. Ovo nije prvi put da je referendum u Republici Srpskoj najavljen, čini mi se da je ovo već šesti put i do sada je svaki put rukovodstvo Republike Srpske odustajalo od održavanja referenduma", kaže Aleksandra Joksimović.

 

Na pitanje da li će se to dogoditi i ovoga puta, odgovara – videćemo, koliko sutra.

 

Za stav Srbije sigurno je značajna i činjenica da je Rusija izdvojila svoje mišljenje na sednici Saveta za primenu mira, dakle da nema njenog potpisa ispod poziva da Banja Luka odustane od referenduma.

 

Na poziv Saveta za primenu mira u BiH vlastima Republike Srpske, reagovale su i stranke u Srbiji.

 

Predsednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović pozvao je predsednika i premijera Srbije da se založe da se referedum u Republici Srpskoj odloži.

 

Opozicioni pralamentarni pokret "Dveri" podržao je, pak, rukovodstvo RS u nameri da održe referendum i pozvalo vlasti u Srbiji da učine isto.

 

(RSE, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI