Zastupnik SDA smatra

Ahmetović: Izvođenjem vježbe Srbije i RS-a prekršen je Ustav BiH

Front 30.08.16, 14:07h

Ahmetović: Izvođenjem vježbe Srbije i RS-a prekršen je Ustav BiH
Ahmetović tvrdi da je izvođenjem ove policijske vježbe prekršen zakon i Ustav BiH te napomenuo da postoji sporazum između Srbije i BiH o policijskoj saradnji, ali da se radi o sporazumu između dvije države

 

Zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Sadik Ahmetović, komentirajući zajedničke policijske vježbe koje su izveli pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srbije i Republike Srpske (RS), ponovio je da je već dugo vremena zagovornik snažne i jake borbe protiv terorizma, ali da je ovakva vježba u ovom trenutku, uoči najavljenog referenduma u RS-u, mogla biti prolongirana.

 

Ahmetović tvrdi da je izvođenjem ove policijske vježbe prekršen zakon i Ustav BiH te napomenuo da postoji sporazum između Srbije i BiH o policijskoj saradnji, ali da se radi o sporazumu između dvije države.

 

Mišljenja je da je ova vježba trebala biti izvedena u nekom periodu stabilnijih političkih prilika u BiH te da bi trebala biti vježba između policijskih agencija BiH i Republike Srbije koje u svojim nadležnostima imaju borbu protiv terorizma.

 

Šef kluba Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Predstavničkom domu PSBiH Staša Košarac rekao je da je spomenuta policijska akcija bila posvećena organiziranom obliku borbe protiv terorizma te apelovao na građane BiH da "ne nasjedaju na zapaljive retorike određenih političkih subjekata prisutnih posljednjih nekoliko mjeseci".

 

Također, osvrnuo se i na referendum o Danu RS-a najavljen za 25. septembar i poručio da ovaj referendum neće komplicirati bezbjedosnu situaciju.

 

Naglasio je da će se referendum desiti kao najveći oblik demokratije u jednoj zemlji te da je obezbijeđen potpuni nacionalni kapacitet za njegovo raspisivanje.

 

- Na temelju svih akata ne dozvoljavamo daljnje atake na interese RS-a. To je naš stav - kazao je Košarac, dodajući da građani RS- imaju pravo da se izjasne da li žele da RS obilježava svoj Dan.

 

Pozvao je građane RS-a svih nacionalnosti da izađu na referendum i iznesu svoj stav o ovom pitanj, dodavši da SNSD "vodi politiku mira i stabilnosti u BiH". 

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI