Podignuta optužnica

Policajac na aerodromu u Sarajevu krao putnicima novac

Hronika 30.08.16, 10:49h

Policajac na aerodromu u Sarajevu krao putnicima novac
Tužilaštvo BiH provodi intenzivne aktivnosti na otkrivanju i procesuiranju kaznenih djela zlouporabe položaja, naročito u slučajevima kada su počinitelji ovlaštene osobe policijskih i sigurnosnih agencija

 

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju podigao je optužnicu protiv Aleksandra Pekića, službenika Granične policije BiH.

 

Optuženi se tereti da je, tokom mjeseca februara i marta 2016. godine, kao uposlena osoba u institucijama BiH, odnosno policijski službenik JGP - vođa tima pasoške kontrole na Međunarodnom graničnom prijelazu "Aerodrom Sarajevo", u namjeri sticanja protuzakonite imovinske koristi, iskoristio svoj službeni položaj, tako što je prilikom izvršavanja službenih dužnosti koje se odnose na redovnu kontrolu putnika i prtljaga prilikom prelaska državne granice, postupao protivno odredbama zakona, pravilnika i uputstava Granične policije BiH.

 

"Optuženi se tereti da je prilikom pretresa ličnih stvari putnika, u više navrata otuđivao novac koji se nalazio u ličnom prtljagu kontroliranih putnika, čime je počinio kazneno djelo-zlouporabe položaja ili ovlasti iz članka 220. KZ BiH", navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH. 

 

Tužilaštvo BiH provodi intenzivne aktivnosti na otkrivanju i procesuiranju kaznenih djela zlouporabe položaja, naročito u slučajevima kada su počinitelji ovlaštene osobe policijskih i sigurnosnih agencija.

 

Optužnica će biti proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI