Predsjednik Vlade Srbije o napadu u Potočarima

Hrabri Vučić: Dok su me gađali u Srebrenici rekao sam sebi: 'Ne smiješ osramotiti Srbiju i svoj narod, digni glavu!'

Front 29.08.16, 14:55h

Hrabri Vučić: Dok su me gađali u Srebrenici rekao sam sebi: 'Ne smiješ osramotiti Srbiju i svoj narod, digni glavu!'
Podsjetiću vas, iako nije bilo prirodno, jer svi momci iz mog obezbjeđenja su spustili glavu, što je prirodna reakcija, nijednog sekunda nisam spustio glavu

 

Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić danas je na sastanku sa predstavnicima diplomatskog kora te zemlje izjavio kako su stabilnost i mir vitalni interes Srbije.

 

„Sem o činjenicama i faktima, govorili smo i o politici i mjerama koje je Srbija preduzela i naglasio sam da će naša politika u budućnosti biti politika uzdržavanja, uzdržavanja do maksimuma, neodgovaranja, neogovaranja, politika ćutanja, jer se mi ne plašimo svoje budućnosti, ukoliko budemo mogli da radimo, ali se itekako plašim i brinem kao premijer Srbije ako se budemo bavili nekim drugim stvarima, a da to nisu rad i ekonomski napredak“, rekao je Vučić nakon sastanka. 

 

On je dodao da mu je protekla nedjelja jedna od najtežih, zato što je kao predsjednik Vlade morao da prećuti i na najveće uvrede upućene na račun države Srbije, jer nije želio da uvrijedi hrvatsku državu i narod. 

 

„Prećutao sam najteže uvrede, nisam odgovorio na to da je Srbija i da je srpski narod šaka jada. Ne postoji teža uvreda koju neko može na račun naše zemlje da iznese sa tako visokog i važnog mjesta. Prećutao sam i prećutaću danas, ne zbog toga što se lično plašim, prihvatiću da izgubim sve poene, jer na tako nešto ne možete da odgovorite, a da ne uvrijedite neke druge ljude, a ja neću da uvrijedim nikoga, ni hrvatsku državu, ni hrvatski narod, neću da uvrijedim ni one koji nas ubjeđuju danima da su moje naočare napale njihovo kamenje, ni one koji idu dotle da kažu da sam sam sebe napao, nikakav problem, govorite šta želite“, rekao je Vučić.  

 

Kako je naveo, posao Srbije je da sačuva mir i da se izbori za to da ima najniži deficit i najveći ekonomski rast i da spušta stopu nezaposlenosti te da u skladu sa tim i u skladu sa izvještajem iz Novog Pazara od juče neće dozvoliti da na nacionalnoj osnovi postoji bilo koji problemi za bilo koje građane Srbije. Naglasio je da dok je on na čelu Vlade, "u Srbiji svi moraju da žive mirno, i u Srbiji dok sam predsjednik Vlade, neću dozvoliti da Bošnjaci budu napadnuti, da Srbi budu napadnuti, niti bilo ko drugi“.  

 

On je istakao da je to jedan od razloga njegovog ćutanja i neodgovaranja na sve napade iz regiona, jer smatra da je velika greška kada neko kaže da su u pitanju izbori i izborne kampanje te da ako to ima veze sa izborima onda je utoliko i gore. 

 

„Riječ je o kontinuiranoj antisrpskoj politici, koja može da se vidi u posljednjih nekoliko godina. Ako neko kaže da je to politika zbog izbora, moje pitanje je - jeste li sigurni da baš to hoćete da kažete? Hoćete da nam kažete da u stvari ta društva to žele da prihvate i čuju kao jedinu istinu, utoliko je gore, opasnije. Utoliko je gore ako neko dobija glasove na mržnji prema Srbima“, istakao je. 

 

Vučić je istakao da će na sve napade reakcija Srbije biti „mir, uzdržanost i trpeljivost“ te da želi da kaže svima da to čini, ne zato što je Srbija slaba, već zato što Vlada Srbije „umije da gleda u budućnost“. 

 

Navodeći da je imao dvostruki poziv da ode na nedavno održani dubrovački forum te da je to želio, Vučić je kazao da nije otišao, zato što mu je na pristojan način rečeno da nije dobrodošao. 

 

„Ničim se ne bih osramotio, kao što se nisam osramotio ni u Srebrenici. Podsjetiću vas, iako nije bilo prirodno, jer svi momci iz mog obezbjeđenja su spustili glavu, što je prirodna reakcija, nijednog sekunda nisam spustio glavu. Pogođen sa više kamenja, pogođen cipelama, udarili su me dva puta nogom i jednom rukom, nisam zakukao i glavu nisam spustio. Zato što sam se pomirio i mislio sam da je kraj, rekao sam sebi: 'Samo ne smiješ da osramotiš Srbiju i svoj narod, digni glavu i tako prođi'“, naveo je Vučić.

 

Upitan kako će reagovati ukoliko bude zabranjen najavljeni referendum o Danu Republike Srpske, Vučić je kazao da će Srbija „reagovati ozbiljno, odgovorno, te da nema sumnje da će željeti da čuju stav svih srpskih predstavnika i odmah pozvati sve njih kako bi ih zamolio da se i sa Vladom Srbije konsultuju ukoliko do takve odluke dođe, da vide kako da izvuku najmanju štetu i najveću korist svom narodu“.

 

(Anadolija/dg)

BLIN
KOMENTARI