Dobili novog vlasnika

Veliki investitor iz Dubaija kupio 'Hepok'!

Biznis Klub 29.08.16, 14:13h

Veliki investitor iz Dubaija kupio 'Hepok'!
Nakon ove transakcije, Društvo za ulaganje u poljoprivredu "Zeraa Agriculture Investment" Sarajevo postalo je većinski vlasnik "Hepoka", s kapitalom od 94,8 posto

 

Hercegovački poljoprivredni kombinat ''Hepok'' iz Mostara krajem sedmice dobio je novog većinskog vlasnika, a to je Društvo za ulaganje u poljoprivredu "Zeraa Agriculture Investment" Sarajevo, saznaje Avaz. Riječ je o podružnici kompanije "Zeraa Investment LLC" iz Dubaija, Ujedinjeni Arapski Emirati.

 

Prodaja "Hepoka" desila se, naime, u četvrtak popodne putem Sarajevske berze, a dosadašnji većinski vlasnici, kompanije "Amko Komerc" Sarajevo te "Vino Župa" prodali su svoje udjele od 69,2 posto odnosno 25,5 posto kapitala u ovom hercegovačkom kombinatu, koji zapošljava oko 100 ljudi.

 

Vlasnik "Amko Komerca" te član Nadzornog odbora "Hepoka" Muamer Aleta potvrdio je ovu informaciju, kazavši da više detalja u ovom momentu ne može dati. Potvrdu o promjeni odnosa u vlasničkom kapitalu pronašli smo i u izvještaju o komitentu "Hepok" na stranici Sarajevske berze.

 

Nakon ove transakcije, Društvo za ulaganje u poljoprivredu "Zeraa Agriculture Investment" Sarajevo postalo je većinski vlasnik "Hepoka", s kapitalom od 94,8 posto. 

 

Inače, ova kompanija iz Dubaija, koja djeluje i na području BiH, 1. jula potpisala je ugovor o kupovini Fabrike za preradu voća "Bosnaplod" u Brčkom. "Bosnaplod" je kupljen za šest miliona maraka. Zastupnik "Zeraa Agriculture Investment" Amer Bukvić, inače direktor BBI banke, ranije je izjavio da se radi o veoma ozbiljnom investitoru, koji je ušao u našu zemlju radi velikih investicija u poljoprivredu.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI