Samra Menzilović Ćatić: Ispljujmo ga, dobar je

Pljuvanjem do mentalnog zdravlja


27.08.16, 11:25h

 

 

Šta nas sve spopadne za vrijeme priprema i održavanja SFF-a, teško bi i dizelka povukla. Organizator se trudi da na kojekakve načine osigura novčanu masu koja mu daje  poslovnu satisfakciju, pozvani umjetnici se prezentiraju, filmski radnici sklapaju poslove, mlade filmske nade se edukuju, pobjednici dobiju i novčane nagrade, poslovni saradnici ušićare koju marku, mnogobrojna omladina zaradi omanji džeparac, ugostitelji se malo omrse od svekolike najezde festivalskih znatiželjnika, neke koristi valjda vidi i država, ljubitelji filma dobiju zadovoljštinu, kina ožive, velike zvijezde se prikažu, prikažu se i oni drugi kojima je do prikazivanja i onda počinje drugi festival.

 


Festival pljuvanja po festivalu. Ne tako davno, ulogu glavnih medijskih  kontrolora i pljuvača imali su popularni sedmičnjaci Slobodna Bosna i Dani. Oni su nakon SFF u svoje interesno ime, a na pladanj svekolike javnosti secirali festival. Tad je to u jednom broju bilo okončano.
Kakva nam je danas medijska scena, a u nju moramo uključiti i fb scenu, vjerno se može uočiti upravo za vrijeme SFF-a. Mnogi bi, kako oni gledaju, na SFF svašta mu uradili.

 

Neki bi ga zabranili, jer skuplja sve i svašta u naš šeher, drugi bi mu uskratili pare, jer ih troši nemilice ili se bogati na našoj grbači. Mnogi misle da bi oni to bolje uradili, a zabrinuti bi im poslali inspekciju. I tako u nedogled ga treba ispljuvati i satrati samo jer ga je neko napravio. 

 


Svi oni prethodni koji imaju interes biti dio SFF-a nisu kadri ni blizu odgovoriti ovima drugima koji to ne žele ili ne mogu biti. I tu se sve završi. Oni prvi se ušute i pokunje a ovi drugi ih saćeravaju u mišju rupu. U ovoj fb raspravi nema sukoba niti podjela. Pametni popuste, a ovi drugi se ispucaju i ohlade cijevi do novog kulturnog događaja.

 


Šta da nema SFF-a, Sarajevske zime, MESS-a , Jazz fest-a, pokojeg koncerta ili dobre predstave. Koga i šta  bi onda pljuvali. E to je sad pravi  problem za ove fb anonimuse.

 


Ako ne pljuješ po vrijednom niko za te i ne zna. S obzirom da nam malo ostaje vrijednosti na tapet se vraća naša politička scena i fb analitičari, koji već u drugom komentaru imaju strastveni sukob koji je vječnost daleko od teme. 

 


Da se ne bi ljudi svađali oko političara i stranaka te dizali tenzije, dobro je onda imati SFF druge kulturne i umjetničke zgode, da se mogu ispljuvati, a da niko za to i nehaje, a kamoli da se svađa ili sikira.

 


BLIN
KOMENTARI