GRAĐANSKE SLOBODE

Povratak burkinija na francuske plaže: Nakon zgražanja muslimana, sud ukinuo zabranu!

Hronika 26.08.16, 17:11h

Povratak burkinija na francuske plaže: Nakon zgražanja muslimana, sud ukinuo zabranu!
Sud navodi u saopćenju da dekret o zabrani burkinija u Villeneuve-Loubetu "teško i očigledno nelegalno krši temeljnu slobodu kretanja, slobodu vjere i pojedinačne slobode", prenosi Reuters

 

Francuski najviši administrativni sud u petak je ukinuo zabranu kupaćeg kostima burkini, koji u potpunosti pokriva žensko tijelo, koja je izazvala zgražanje među muslimanima i otvorila je podijele unutar vlade, čekajući na definitivnu presudu.

 

Državno vijeće izreklo je početnu presudu na zahtjev Lige za ljudska prava da ukine zabranu burkinija u mediteranskom mjestu Villeneuve-Loubet na osnovu tvrdnje da je ona u suprotnosti s građanskim slobodama.

 

Sud navodi u saopćenju da dekret o zabrani burkinija u Villeneuve-Loubetu "teško i očigledno nelegalno krši temeljnu slobodu kretanja, slobodu vjere i pojedinačne slobode", prenosi Reuters.

 

Na osnovu francuskog pravosudnog sistema, privremene odluke mogu se donijeti prije nego što sud uzme još vremena za pripremu presude o legalnosti slučaja.

 

Zabrana, koj se proširila na desetak priobalnih mjesta, pokazala je jazove unutar socijalističke vlade koju je u četvrtak branio premijer Manuel Valls dok su je neki ministri kritikovali.

 

Ta je tema bacila svjetlo na probleme sekularne Francuske u odgovoru na domaće džihadiste i strane militrante nakon napada u Nici i u crkvi u Normandiji u julu.

 

Također je učinila francuski kulturni identitet usijanim pitanjem skupa sa sigurnošću u političkim raspravama dok zemlja ulazi u predizborni period uoči predsjedničkih izbora zakazanih za naredni april.

 

(FENA/ad)

 

BLIN
KOMENTARI