Nakon potresa u srijedu

Tokom noći u centralnoj Italiji još 40-tak manjih potresa

Hronika 26.08.16, 11:24h

Tokom noći u centralnoj Italiji još 40-tak manjih potresa
Više od 24 sata nakon drame, Talijani se pitaju o razlozima tako velikog broja poginulih u toj planinskoj zoni, relativno slabo nastanjenoj, gdje su najmanje tri sela djelimično srušena

 

Tlo se nastavilo  tresti u noći sa četvrtka na petak u centralnom dijelu Italije gdje je nekoliko sela srušeno u srijedu u potresu u kojem je smrtno stradalo najmanje 250 osoba dok spasioci još tragaju za preživjelima.

 

 Po Nacionalnom centru za potrese, više od četrdeset manjih potresa zabilježeno je tokom noći, među kojima niz jačine iznad 3 do 3,8 oko ponoći.

 

 Uz svjetla reflektora operacije spašavanja nastavljene su u nadi da će se pronaći preživjeli.

 

 Po najnovijim podacima Civilne zaštite od četvrtka navečer, u potresu je poginulo najmanje 250 osoba, a 365 ozlijeđenih moralo je biti hospitalizirano.

 

 Vlasti još ne mogu odrediti broj nestalih osoba. Stanovništvo tih slikovitih i turističkih gradića utrostručuje se ili učetverostručuje ljeti i teško je znati koliko je osoba ondje bilo u trenutku potresa.

 

 Oko lokacija pogođenih potresom spasioci su postavili šatore, grijane noću, za smještaj stradalih stanovnika.

 

 Mnogi šatori ostali su, međutim, prazni jer su se neki stanovnici sklonili kod rodbine ili prijatelja a drugi su radije proveli još jednu noć u svojem automobilu.

 

 Talijanska vlada obećala je u četvrtak provedbu plana prevencije od potresa na poluotoku i deblokiranje prve pomoći od 50 miliona eura.

 

 Više od 24 sata nakon drame, Talijani se pitaju o razlozima tako velikog broja poginulih u toj planinskoj zoni, relativno slabo nastanjenoj, gdje su najmanje tri sela djelimično srušena.

 

 Godine 2009. u potresu u L'Aquili, nedaleko zone potresa od srijede, bilo je više od 300 poginulih. No, radilo se o gradu s nekoliko desetaka hiljada stanovnika.

 

 Talijani su bili posebno šokirani slučajem škole u Amatriceu, obnovljene 2012. kako bi se prilagodila normama protiv potresa, a srušene u srijedu. Tužitelj iz Rietija, grada blizu mjesta potresa, otvorio je istragu radi procjene eventualnih malverzacija u Amatriceu i ostalim selima, prenosi Hina.

 

 Svjestan tih pitanja, premijer Matteo Renzi najavio je u četvrtak navečer pokretanje plana prevencije "Casa Italia" što će biti središnja tačka djelovanja njegove vlade u tom pravcu.

 

 "Italija mora imati viziju koja se ne ograničava na upravljanje vanrednim stanjima", objasnio je on pred novinarima po završetku vijeća ministara.

 

 Potres u srijedu oštetio je ili uništio 293 zdanja koja imaju kulturnu vrijednost, po ministru kulture Dariu Franceschiniju.

 

 Vlada je u četvrtak navečer proglasila vanredno stanje u pogođenim područjima i deblokirala za prvu ruku 50 miliona eura.

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI