(H)AMAN BOSNA ŠTIMA SVIMA

Referendum o Danu RS - početak raspada dejtonskog paradžemata?

Front 24.08.16, 10:52h

Referendum o Danu RS - početak raspada dejtonskog paradžemata?
BiH od Dytona pa do danas zapravo čine: (1) Republika Srpska - u permanentnom odlasku; (2) 'Herceg Bosna' - koja je danas u finalnoj fazi svestrane institucionalizacije jednakopravnosti, nakon što preko dvije decenije drži sve ključne finansijske poluge u BiH; i (3) '(H)aman Bosna' - koja ovakva kakva je danas, odlično štima svima ovima pod (1) i pod (2) - za sada


Piše: Nedžad S. HADŽIMUSIĆ


Unatoč svekolikim naporima tzv. međunarodne zajednice u protekle dvije decenije, unikatna dejtonska paradržava nepokolebljivo drži poziciju regionalnog fenjeraša na euroatlantskom putu. Usput, postala je El Dorado za polusvijet dežurnih nacionalista, karijernih kriminalaca i konjokradica, pijaca lažnih diploma i disertacija, kladionica, referenduma i bakrača. Sve to se odvija u režiji savršeno uštimanih čuvara status quo-a i u permanentnoj nazočnosti visokog predstavnika, šefa OHR-a u BiH.


Domaći mediji upravo kažu da je - zbog dodatnih konsultacija predstavnika zemalja-članica - odgođena jučerašnja sjednica PIC-a na temu famoznog referenduma o Danu RS, najavljenog za 25. septembra o.g. 'kao generalna proba za konačno otcjepljenje'. Referenduma koji je široko uznemirio javnost u BiH, za razliku od one u neposrednom komšiluku, gdje postizborna, naprednjačka Srbija 'neće da se meša i poput EU prihvata sve što se konstitutivni narodi u BiH dogovore'.


Neposredno susjedstvo (Hrvatska) za sada nema ni vremena niti interesa glede istog pitanja. Zaokupljena je vanrednim izborima nakon poznatog debakla vlade Tihomira Oreškovića, te izuzetno znakovite smjene u vrhu HDZ-a, koja po sebi može promijeniti odnose snaga na političkoj sceni  u korist ove 'državotvorne stranke.'

 

BiH nikako da uhvati korak sa zemljama u ostatku Zapadnog Balkana na euroatlantskom putu. Džaba 'reformska agenda', formalna EU aplikacija, jalovi i preskupi ringišpil pod nazivom  „Proces Brdo-Brijuni-Igman“. Džaba napokon usaglaseni 'mehanizam EU koordinacije'...


Budimo realni, imajući u vidu sve gore izloženo i ono što (za koju sekundu) slijedi u ovom tekstu, tajming najavljenog referenduma nije slučajno odabran niti se radi (samo) o novoj akrobaciji spasavanja kontroverznog predsjednika manjeg entiteta u stilu ne-može-nam-niko-ništa.


Međunarodni kontekst


Bitni događaji na regionaloj i široj međunarodnoj sceni se redaju filmskom brzinom. Ružičasta Majdan revolucija i Arapsko proljeće su iza njih i iza nas. Geopolitička mapa užarenih dijelova svijeta se mijenja 'u hodu'. Krim je već u gruntu Kremlja, Istočna Ukrajina 'ostaje da se vidi', apetiti i aspiracije Rusije kao globalnog igrača, uključivo na Balkanu, osjetno su porasli tokom, a naročito potkraj Obamine administracije koja nikad nije do kraja odbolovala traume i duboke ožiljke kaubojske vanjske politike njegovog prethodnika u Bijeloj kući.

 
Na Bliskom i Srednjem Istoku se odvijaja temeljita priprema za crtanje novih regionalnih mapa tj. novih država. U međuvremenu, petu godinu zaredom s-koljena-na-koljeno „demokratski izabrana vlast u nekad idiličnoj i sekularnoj Siriji" žilavo se održava opsadom i/ili preoravanjem svojih gradova danonoćnim udarima iz zraka te hemijskim, kasetnim bombama i tome sličnim ratovanjem (učinak je viđen ne tako davno u Bagdadu, pa u Čečeniji...), sve uz pomoć regionalnih i geopolitičkih prijatelja - do posljednjeg Omrana i njegovih u onom što je ostalo od Alepa, kao i ostatka sirijske Golgote...


Invazija izbjeglica iz sirijskog 'Černobila' na Evropu ne jenjava, samo se prestrojava u zao čas u Turskoj, koja je po geopolitičkoj definiciji u oku ove regionalne pa potom globalizirane krize. Osim što je u neviđenom domaćem belaju nakon propalog državnog udara koji je, u kombinaciji sa realnim vanjskim i unutrašnjim prijetnjama, istorijski uporediv samo sa onim - biti-ili-ne biti na Galipolju. Kakogod, analitičarima, posebno prijateljima sultanski autoritarnog predsjednika Taipa R. Erdogana, ovdje se sugeriše umjerenost - u domaćem prevodu: ne skakati u velike zaključke i 'presude', a naročito ne u patetične osobne i/ili masovne izlive solidarnosti, u vidu kontraproduktivnih, 'spontanih' mitinga podrške.

 

Tajming najavljenog referenduma nije slučajno odabran niti se radi (samo) o novoj akrobaciji spasavanja kontroverznog predsjednika manjeg entiteta u stilu ne-može-nam-niko-ništa


Evropska unija, skupa sa Velikom Britanijom (!) do daljnjeg će se oporavljati od šoka koji je proizveo Brexit t.j. stvarnih rezultata nesretnog referenduma koji je u Downing Street-u, broj 10 bio zamišljen samo kao blef zvaničnog Londona. Naravno, svi bez rezerve dijele krajnje ozbiljne brige i nastoje uspostaviti 'mehanizam koordinacije' za kontrolu prijema izbjeglica i prevenciju novih terorističkih napada bez presedana, poput onih u Belgiji, Francuskoj, Njemačkoj, Švicarskoj...


Istovremeno, treba pozdraviti civilizaijske napore koje čine Francuska i Njemačka da se obuzda postrojavanje i marširanje ekstremne desnice u većini zemalja Zapada. Nažalost, ovaj opasni trend neumoljivo hrani ksenofobija i islamofobija kao reakcija na invaziju migranata, uključivo prema onima koji su došli ranije. Praktično, na meti su svi, uglavnom pripadnici islamske vjeroispovjesti, koji ne prihvataju 'zapadne vrijednosti' (sviježi primjeri su zabrana burkinija u Francuskoj, hidžaba u Njemačkoj, kao i najnovije odvratne 'inovacije' u dekuraziranju imigranata-prolaznika na mađarskoj granici pomoću svinjskih glava na žilet-žici).

 
Donald Runsfeld, neslavni ministar odbrane u administraciji G.W.Busha nekad, bio bi danas oduševljen fašističkom perjanicom 'bolje, nove Evrope' - Mađarskom Victora Orbana. Inače, Rumsfeldova vizija nove Evrope, savršeno se poklapa sa vizijom njegovog imenjaka, aktuelnog republikanskog kandidata za (gluho bilo) predsjednika SAD.


Prisjetimo se ovdje, u globalnim medijima propraćene reakcije prvog predsjednika RS-a, Radovana Karadžića, na prvostepenu presudu UN Tribunala u Den Haagu, kada je ozbiljno zamjerio nezahvalnom Zapadu koji mu zatvorskom kaznom u trajanju 40 godina uzvraća kao prvoborcu 'na braniku kršćanske Evrope'.


Referendum u RS - izborni preludij, ili početak institucionalnog raspada BiH...


BiH nikako da uhvati korak sa zemljama u ostatku Zapadnog Balkana na euroatlantskom putu. Džaba 'reformska agenda', formalna EU aplikacija, jalovi i preskupi ringišpil pod nazivom  „Proces Brdo-Brijuni-Igman“. Džaba napokon usaglaseni 'mehanizam EU koordinacije' u koji pored entiteta i kantona nisu ušle samo mjesne zajednice sa kućnim savjetima i haus-majstorima u soliterima po sarajevskoj općini Novi Grad, Istočno Sarajevo itd,itd.

 

...U ovom trenutku Bosna i Hercegovina je velika laž. Laž je da je ona multietnička, laž je da je demokratska, laž je da je to pravna država, laž je da su tri konstitutivna naroda, laž je da postoje institucije države, laž je da su Srbi stvorili Republiku Srpsku, laž je da su Bošnjaci odbranili Bosnu i Hercegovinu, laž je da je Federacija BiH jedan entitet...


Da ne dužimo, sliku i priliku današnje BiH sjajno upotpunjuju sljedeći izdvojeni citati na temu. Prvi citat je izvod iz teksta „Živjeti između poraza“ legende sarajevskog 'Oslobođenja', maestra Gojka Berića:


"...OHR sa gospodinom Inzkom nije više vrijedan nikakve pažnje. Ta razočaravajuća institucija je odavno mrtva, ali smrt još nije objavljena. Ako je Srbiji i Hrvatskoj toliko stalo do mirne, stabilne i prosperitetne Bosne i Hercegovine, zašto ne pokrenu odlučnu kampanju za promjenu Dejtonskog sporazuma, kako bi ova zemlja konačno stala na noge…?".


Drugi citat je izvod iz teksta,'Referendum i institucionalizacija separatizma', sarajevskog akademika Envera Kazaza:


"…Sve političke partije i cijela Narodna skupština RS-a prešle su institucionalnu Rubikonovu liniju onog časa kad su usvojile odluku o raspisivanju referenduma o Danu RS-a. To je trenutak koji paradigmatski znači novi oblik političke krize u BiH, gdje ustavna kriza prerasta u secesionističku, ovjerenu u institucijama sistema...".


Treći citat je izvod iz wake-up-call  teksta pod naslovom „BiH, Mit ili stvarnost“ sarajevskog akademika Gorana Kovačevića:


"...U ovom trenutku Bosna i Hercegovina je velika laž. Laž je da je ona multietnička, laž je da je demokratska, laž je da je to pravna država, laž je da su tri konstitutivna naroda, laž je da postoje institucije države, laž je da su Srbi stvorili Republiku Srpsku, laž je da su Bošnjaci odbranili Bosnu i Hercegovinu, laž je da je Federacija BiH jedan entitet.
Suštinski, u Bosni i Hercegovini su dva konstitutivna naroda - Srbi i Hrvati, jer su Bošnjaci politički nebitan faktor i ne učestvuju u konstituiranju države. Da ne bude zabune, način na koji Bošnjaci u svojim političkim partijama imaju Srbe i Hrvate za pokazivanje, tako Srbi i Hrvati po konceptu Karađorđeva imaju dva miliona Bošnjaka za pokazivanje, čime je zadovoljena forma koju je nametnula međunarodna zajednica. Predstavnici Bošnjaka očito prihvataju ulogu manjine u državi gdje su većinski narod. Dakle, Bošnjaci su politički nebitni...“


Umjesto zaključka


Da se dalje ne lažemo, BiH od Dytona pa do danas zapravo čine: (1) Republika Srpska - u permanentnom odlasku; (2) 'Herceg Bosna' - koja je danas u finalnoj fazi svestrane institucionalizacije jednakopravnosti, nakon što preko dvije decenije drži sve ključne finansijske poluge u BiH; i (3) '(H)aman Bosna' - koja ovakva kakva je danas, odlično štima svima ovima pod (1) i pod (2) - za sada.


Sve ostalo je klasična, davno provaljena propaganda i očigledno učinkovita sinergija vanjskog i unutrasnjeg neprijatelja.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

BLIN
KOMENTARI