Kupljeni još 2006. godine

Probna vožnja na relaciji Sarajevo - Zenica: Talgo vozovi danas prvi put na prugama u BiH

Hronika 23.08.16, 14:33h

Probna vožnja na relaciji Sarajevo - Zenica: Talgo vozovi danas prvi put na prugama u BiH
Kadrić je naveo da će se, nakon okončanja remonta pruge na dijelu Bradina, Talgo garniture naći i na tzv. južnoj pruzi, od Sarajeva preko Mostara do državne granice

 

Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine (ŽFBiH) danas su organizovale probnu vožnju Talgo vozova na relaciji Sarajevo - Zenica.

 

- Pripreme za puštanje Talgo vozova u promet su u završnoj fazi. To je ujedno kraj spekulacijama da ove kompozicije ne mogu saobraćati na prugama u BiH. U skladu sa odredbama Zakona o bezbjednosti željezničkog saobraćaja nužno je izvršiti probne vožnje  koje će pokazati da su stvoreni svi tehnički preduslovi za bezbjedno odvijanje putničkog saobraćaja - izjavio je Feni savjetnik generalnog direktora Željeznica FBiH Samir Kadrić.

 

Po okonačnju testnih vožnji, kako je dodao, očekuje se i uvođenje redovnih željezničkih putničkih linija na relaciji Sarajevo - Doboj, a u toku su pregovori i za uvođenje tih vozova na međunarodnoj liniji Sarajevo - Zagreb.

 

Kadrić je naveo da će se, nakon okončanja remonta pruge na dijelu Bradina, Talgo garniture naći i na tzv. južnoj pruzi, od Sarajeva preko Mostara do državne granice.

 

Uvođenjem Talgo garitura, kako je naveo, Željeznice FBiH imaju namjeru vratiti povjerenje putnika u korištenje željezničkog saobraćaja imajući u vidu da je to najekonomičniji i najisplativiji vid saobraćaja.

 

- Udobnost koja se nudi prije svega mladima, poslovnim ljudima i drugima, vjerujemo da će imati efekta i da će u budućnosti naši putnički kapaciteti biti osavremenjeni ovim garniturama, te spojiti Sarajevo sa ostalim gradovima u zemlji, a očekujemo da će to u budućnosti biti i prema evropskim destinacijama - dodao je Kadrić. 

 

Talgo garniture kupljene su putem robnog kredita od Vlade Španije 2006. godine, a u Bosnu i Hercegovinu su isporučene 2010. godine. 

 

(FENA/em)

 

BLIN
KOMENTARI