FRANCUSKA

Zovu ga 'Zorro nikaba': Bogati alžirski biznismen Rachid Nekkaz plaća kazne za žene koje nose burkini

Hronika 23.08.16, 13:03h

Zovu ga 'Zorro nikaba': Bogati alžirski biznismen Rachid Nekkaz plaća kazne za žene koje nose burkini
Nedavno su tri grada u Francuskoj (Sisco, Kan i Nica) izdala službenu zabranu za nošenje burkinija. Od tada su u ovim gradovima kažnjene četiri žene koje su nosile bukrini, dok šest muslimanki nije kažnjeno jer je sporazumno sa policijom pristalo napustiti plažu

 

Bogati alžirski biznismen i politički aktivista, koji živi u Francuskoj, Rachid Nekkaz odlučio je da se bori protiv zabrane nošenje kupaćih kostima za žene pokrivene po islamskim propisima, tzv. burkinija, tako što će za njih plaćati kazne. 

 

- Čim vidim da Francuska ne poštuje osnovne ljudske slobode, izvadim svoju čekovnu knjižicu - kazao je Nekkaz u intervjuu za britanski The Telegraph.

 

Nekkaz je već platio kaznu trima ženama koje su se usprotivile francuskim zabrana o nošenju burkinija, a obavezao se kako će platiti i druge kazne. Dosad su te kazne ukupno iznosile 38 eura. 

 

Ranije je Nekkaz izdvojio više hiljada eura za žene koje nose nikab, odnosno koje su potpuno pokrivene, u javnosti. 

 

Tako je prošlog mjeseca hodao ulicom sa Kenzom Drider, koja je bila u nikabu. Ona je bila kandidatkinja na predsjedničkim izborima u Francuskoj 2012.  

 

Policija ih je ubrzo nakon toga privela - nju zbog kršenja zabrane nošenja nikaba, a njega zbog podsticanja na kršenje zakona. Platio je obje kazne. 


 

Zbog ovakvih poteza, ovaj 44-godišnji biznismen je zaradio nadimak "Zorro nikaba". Njega su francuski mediji tako nazvali aludirajući na izmišljenog lika Zorroa iza čije maske se zapravo krije Don Diego de la Vega, uvaženi i bogati gospodin koji se bori protiv nepravde. 

 

- Lično sam protiv nikaba i burkinija, ali se pronalazim u filozofu Voltaireu. Kada se s nečim ne slažem, borit ću se do smrti da omogućim ovim ljudima da izraze svoje mišljenje i da se oblače kako oni žele. To je sloboda. To je pitanje principa - kazao je Nekkaz.

 

U 2010. godini, dok se Francuska pripremala da postane prva država koja će zabraniti nikab, Nekkaz, koji za sebe kaže da je sekularni musliman, uspostavio je fondaciju koja će plaćati novčane kazne za žene koje ih dobiju zbog nošenja nikaba.

 

Nedavno su tri grada u Francuskoj (Sisco, Kan i Nica) izdala službenu zabranu za nošenje burkinija. Od tada su u ovim gradovima kažnjene četiri žene koje su nosile bukrini, dok šest muslimanki nije kažnjeno jer je sporazumno sa policijom pristalo napustiti plažu.

 

U Nici su tamošnje vlasti rekle da burkini "otvoreno pokazuje religijsku pripadnost u vrijeme kada je Francuska meta terorističkih napada". Vlasti Kana su burkini nazvale "uniformom koja je simbol islamskog ekstremizma" Grad Sisco uveo je zabranu nakon što je na jednog plaži došlo do tuče arapske porodice sa lokalnim mladićima, a sve zbog fotografisanja.

 

Nekkaz smatra da zabrana nošenja burknija, hidžaba i nikaba automatsko znači "zabranu bivanja muslimana".

 

Inače, Francuska je bila prva evropska zemlja koja je zabranila nošenje burke na javnim mjestima. Vjeruje se da u toj zemlji, koja je dom za oko pet miliona muslimana koji su time i najveća muslimanska manjina u Zapadnoj Evropi, samo oko 2.000 žena nosi burku.

 

(FENA/em)

 

 

BLIN
KOMENTARI