smotra kulture, umjetnosti i zabave

Tuzla: Sutra počinje 8. Međunarodni festival umjetnosti mladih Kaleidoskop

Kultura 22.08.16, 16:14h

Tuzla: Sutra počinje 8. Međunarodni festival umjetnosti mladih Kaleidoskop
Tuzlanski umjetnici, učesnici festivala Kaleidoskop, potvrdili su da u Tuzli djeluje mnogo mladih umjetnika, koji vrijedno rade, usavršavaju se u svojim umjetničkim formama, ali da rijetko imaju priliku da svoj rad predstave publici, te su se zahvalili Gradu Tuzla i organizatorima festivala Kaleidoskop na podršci i prilici da se predstave

 

U povodu 8. izdanja Međunarodnog festivala umjetnosti mladih „Kaleidoskop“ koji se, u organizaciji Grada Tuzla, održava od 23. – 28.8.2016., danas je, u prisustvu velikog broja novinara i učesnika, održana konferencija za novinare.

 

Prema riječima gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića, cilj festivala je da umjetnost bude dostupna svima, zbog čega je ulaz na sve događaje besplatan, te da su učesnici Festivala umjetnosti mladih “Kaleidoskop” branioci urbane kulture grada od kiča. Gradonačelnik Imamović je naglasio da festival ima značajne efekte u povećanju broja posjeta turista u Tuzli, što doprinosi sjajnim rezultatima u kulturnom turizmu. Kako je rekao gradonačelnik Imamović veoma važnu ulogu u dosadašnjim izdanjima festivala imali su volonteri, koji su se i ove godine uključili u njegovu realizaciju i organizaciju.

 

Festival će 23.08. u 21:00, biti otvoren izložbom radova ”Salome”, autorice Azre Štilić. Riječ je o akrilima velikog formata i prostornim instalacijama koje će biti izložene u Ateljeu „Ismet Mujezinović“. Likovni umjetnik iz Sarajeva Dženan Hadžihasanović na zidu u Gradskom parku oslikat će svoj aktuelni rad – “Bosanski ćilim”, te zajedno sa još 20 mladih ljudi oslikati i stepenice koje vode od naselja Bulevar do bolnice Gradina, čime će ovaj pješački prilaz bolnici učiniti veselijim i time iskazati svoju kreativnost i angažiranost.

 

Unikatne i interesantne rukotvorine, koje su dio programa pod nazivom “Kaleidoskop Art”, već nekoliko dana privlače interesovanje velikog broja građana i posjetilaca Tuzle.

 

U muzičkom dijelu nastupiće neki od najpopularnijih sastava domaće i regionalne muzičke scene, S.A.R.S, Disciplin A Kitschme, Frenkie, Edo Maajka, Psihomodo pop, Untold, Mefistofeles, Xeper, Kontrast, Inner Sanctum, Nula Plus, Critical Mass, Urban Instinkt, Muris Power Trio (MP3), Činčila, Strava škola, Flatline i MUD (Abruzzo/Italija).

 

Nastojanje organizatora je da više od polovine bendova bude iz Tuzle, kako bi se i na ovaj način pružila podrška tuzlanskoj, urbanoj muzičkoj sceni.

 

Ljubitelji urbanih teatarskih formi moći će 24.8. u 21.00 sati, u Kući plamena mira pogledati “Helem Nejse live show“, i predstavu „Sarajevski dani terorizma“. U okviru programa festivala bit će održana i aktivna radionica gitare, sa poznatim instrumentalistom Murisom Varajićem.

 

U Gradskom parku bit će upriličene radionica i zabava uz muziku pod nazivom „Kaleidoskop Art park“, koju organizuju članovi udruženja „Tuzlanska amika“ u saradnji sa prijateljima iz Italije.

 

Premijernom projekcijom dugo očekivanog filma „Ovo je Tuzla“, urađenog u 4k rezoluciji, 28. augusta 2016. godine, na Trgu Slobode, u 21:00, 22:00 i 23:00, gdje će biti upriličena i izložba fotografija, koje su nastale tokom snimanja filma, bit će završeno 8. izdanje Međunarodnog festivala umjetnosti mladih Kaleidoskop.

 

Tuzlanski umjetnici, učesnici festivala Kaleidoskop, potvrdili su da u Tuzli djeluje mnogo mladih umjetnika, koji vrijedno rade, usavršavaju se u svojim umjetničkim formama, ali da rijetko imaju priliku da svoj rad predstave publici, te su se zahvalili Gradu Tuzla i organizatorima festivala Kaleidoskop na podršci i prilici da se predstave.

 

Za više informacija dostupna je internet stranica: www.kaleidoskop.ba

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/em)

 

 

 

BLIN
KOMENTARI