pametno na društvenoj mreži

Ako još niste, provjerite ova podešavanja na Facebooku

Tehno 17.08.16, 17:02h

Ako još niste, provjerite ova podešavanja na Facebooku
Evo nekoliko podešavanja koja bi trebalo da provjerite, i zatim podesite po svojim željama, ako već niste

 

Korisnici Facebooka često automatska podešavanja uzimaju zdravo za gotovo, i ne bave se preterano detaljima u odjeljku Settings.

 

Evo nekoliko podešavanja koja bi trebalo da provjerite, i zatim podesite po svojim željama, ako već niste.

 

Privatnost

 

Ako niste sigurni kakav je status vaše privatnosti na Facebooku, idite u Settings>Privacy. Odaberite ko može da vidi vaše postove, slike i ostalo.

U najvećem broju slučajeva, ovo ćete podesiti na "Friends", ali nije loše da razmislite i o opciji "Close Friends" ili podijelite prijatelje u grupe, naročito ako postoje stvari za koje ne želite da ih vide, recimo, kolege sa posla. Reklame Facebook koristi mrežu vaših prijatelja kako bi vam servirao reklame za proizvode koji se njima dopadaju. Naravno, u "pravom životu" uopšte ne znači da će nešto što se sviđa vašim prijateljima biti i vama zanimljivo. Zato spriječite Facebook da na ovaj način bira reklame za vas, tako što ćete otići na Settings>Ads, i oba Edit dugmeta podesite na "No one". Na taj način, Facebook neće "uzimati" interesovanja vaših prijatelja i pokušavati da ih servira i vama u obliku reklame.

 

Video

 

Automatsko puštanje video klipova je jedna od Facebook funkcija, ali mnoge korisnike nervira. Ugasićete ga ako odete na Settings>Videos, a zatim Auto Play opciju promijenite na Off. Takođe, možete da podesite univerzalni kvalitet na SD, ukoliko ne želite da vam nasumični video klipovi troše previše interneta.

 

Istorija pretrage

 

Facebook bilježi svaku vašu pretragu, navodno da bi vam naredne učinio lakšim i preciznijim, i ovo su podaci koje vidite samo vi. Dok se neko, možda, ne dočepa vašeg naloga, kada će imati uvid u sve što ste pretraživali. Da se to ne bi desilo, idite na Settings>Privacy>Use Activity Log. Kliknite "More", a onda "Clear Searches" i vaša istorija pretrage će nestati.

 

Upozorenje prilikom logovanja

 

Šta ako ste preduzeli sve mjere bezbjednosti, a neko vam je ipak hakovao nalog? Važno je da podesite da budete obaviješteni ukoliko neko neovlašćeno pokušava da se uloguje kao vi putem bilo kog pregledača ili uređaja (Settings>Login Alerts). Da, možda je to dosadno ukoliko i sami pristupate sa više uređaja, ali kada je u pitanju bezbjednost, vrijedi.

 

Prijatelji kojima vjerujete

 

Facebook vam nudi opciju da tri do pet prijatelja proglasite "vjerodostojnim" (Trusted Contacts), i oni će biti od vitalnog značaja ukoliko se dogodi neki problem sa nalogom. Pronađite Security>Trusted Contacts. Bilo da je to hakovanje, gubitak uređaja ili slično, vaši "prijatelji kojima vjerujete" imaće mogućnost da na email dobiju jedinstveni bezbjednosni kod za logovanje, putem kojeg ćete vi moći da vratite svoj nalog.

 

Pratioci

 

Ako imate mnoštvo pratilaca, znajte da i njihov pristup svom profilu kontrolišete baš vi. Idite na Settings>Followers, i odaberite varijantu koja vam najviše odgovara. Follower Comments podesiće ko može da komentariše vaše javne postove, a Follower Notifications regulisaće čije postove, lajkove ili šerove dobijate kao obavještenje. Ako ste podesili da svi mogu da vas prate (Everybody), znajte da ljudi čije ste zahtjeve za prijateljstvo odbili, sakrili ili obrisali automatski postaju vaši pratioci. Ako ne želite to, možete ih blokirati. 

 

(NN, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI