Foto / Problemi u Malom Polju

Mještani ogorčeni: Koridor Vc uništit će najplodniju zemlju, a mijenja se i izgled rijeke Bune!

Hronika 17.08.16, 10:14h

Mještani ogorčeni: Koridor Vc uništit će najplodniju zemlju, a mijenja se i izgled rijeke Bune!
Kroz Malo Polje ide rijeka Buna sa jedne strane, a rijeka Bunica sa druge strane, poznato mjesto i po gradskom kupalištu koje se nalazi upravo na mjestu gdje se Buna i Bunica spajaju

 

Već duži period dobro je poznato da je projekt Koridora VC  kroz mostarsku dolinu izazvao veliku uzbunu i unio nemir među stanovnike, kako na sjevernom dijelu Mostara, Bijelom Polju tako i na jugu mostarske doline, Blagaju, Kosoru i Malom Polju, piše novinska agencija Patria.

 

Ne baš dobro urađen plan prolaska autoputa unesrećit će mnoge stanovnike ovog predjela, te će kroz njihova prirodna dobra, vikendice, kuće ili pak u neposrednoj blizini prolaziti Koridor Vc.

 

Stanovnici mostarske doline isposlovali su prihvatljivo rješenja za Bijelo Polje, gdje se trasa Koridora izmjestila izvan naselja, plodnog zemljišta i privatnih dobara, a ide preko jalove zemlje i državnog vlasništva. Ali, mještani sela Malog Polja i dalje maštaju da će se iznaći rješenje i za njih.

 

Kroz Malo Polje ide rijeka Buna sa jedne strane, a rijeka Bunica sa druge strane, poznato mjesto i po gradskom kupalištu koje se nalazi upravo na mjestu gdje se Buna i Bunica spajaju.

 

Nalazi se 15 km od Mostara i zadnjih godina je postalo vrlo atraktivno mjesto za vikendice, među poznatim vikendašima tu prebiva i bivši Veležovac Dušan Bajević koji posjeduje jedan od najskupljih objekata. 

 

Pored turističkog potencijala ovo mjesto je poznato i po uzgoju voća i povrća. Trasa autoputa bi direktno išla preko ovih vikendica na slikama koje objavljuje Patria i dobrog dijela oranica što bi znatno uništilo krajolik, smanjilo vrijednost vikendica i zemljišta koje se trenutno prodaje i po 50.000 KM dunumu. 

 

Naravno da i rijeka Buna neće ostati netaknuta jer bi autoput išao preko same rijeke gdje bi se nosivi stubovi izgradili pored rijeke. 

 

Mještani Malog Polja su ogorčeni zbog svega navedenog te zbog činjenice da nije provedena javna rasprava gdje ih se nije pitalo njihovo mišljenje. 

 

(Nap.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI