VIKEND NOSTALGIJA NA MALIM EKRANIMA

Legendarna serija iz 1974. godine: 'Kapelski kresovi' od ove subote na filmskom kanalu Cinema TV BiH

Mediji 05.08.16, 23:17h

Legendarna serija iz 1974. godine: 'Kapelski kresovi' od ove subote na filmskom kanalu Cinema TV BiH
Prva epizoda serije „Kapelski kresovi“ na kanalu Cinema TV BiH emitira se u subotu (6. avgusta) u 18:00 sati


Serija „Kapelski kresovi“ nastala je prema autentičnim partizanskim sjećanjim, po istoimenom romanu književnika Veljka Kovačevića, koji je opisao svoja sjećanja na partizanski ustanak 1941. godine u Gorskom Kotaru i Primorju.


Scenariji za seriju napisao je Ivica Ivanac, u suradnji sa rediteljem Ivanom Hetrichem. Serija broji trinaest epizoda, a rađena je u produkciji Radio Televizije Zagreb (HRT).   


„Kapelski kresovi“ se bave dramatičnim rastom partizanskog ustanka 1941. godine, a radnja, koja je smještena u malom okupiranom gradiću u Gorskom Kotaru, počinje okupljanjem skupine partizana. Međutim, veoma brzo skupina napreduje i prerasta u diviziju.  


Glumačka ekipa na setu brojila je čak više od 200 glumaca, a predvodili su je dva glumačka velikana: Boris Dvornik u ulozi tvrdoglavog ali simpatičnog Dimnjačara, i Božidar Orešković kojem je pripao lik Riđana.
 

kapelski-kresovi-2

 

Rame uz rame sa njima našli su se i Žarko Radić, koji glumi zgodnog i zaljubljenog narodnog heroja Jastreba, Zdenko Jelčić u ulozi mudrog komandanta Ljube, te Nada Gaćešić, koja utjelovljuje lik Ine, nježne, prefinjene i zaljubljene Jastrebove djevojke.  


Zanimljivo je da su upravo Nadi Gaćešić i Žarku Radiću ovo bile prve velike glumačke uloge u karijeri, a da su se u njima odlično snašli svjedoči i činjenica da je upravo ovaj dvojac 1976. godine na festivalu u Nišu proglašen glumačkim parom godine. Nada, koja je zahvaljujući „Kapelskim kresovima“ doživjela nevjerovatnu popularnost u bivšoj državi Jugoslaviji, u nekoliko navrata je izjavila kako je za vrijeme emitiranja serije dnevno u prosjeku dobivala 800-1000 pisama fanova.

 

kapelski-kresovi-3


Prva epizoda serije „Kapelski kresovi“ na kanalu Cinema TV BiH emitira se u subotu (6. avgusta) u 18:00 sati.


Reprize možete pratiti nedjeljom u prijepodnevnim časovima, nakon emitiranja serije „Mirni sokak“.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI