Vlastimir Mijović / Politika izvan institucija

Ismijavanje BiH: Jesmo li kafanska država?


02.08.16, 14:08h

 

Izvor: Mijovic.net

 

Naši zvaničnici vrlo često se sastaju, pregovaraju i potpisuju zvanične sporazume u ugostiteljskim objektima. U nedjelju su svoj “veliki dogovor” Izetbegović i Dodik takođe postigli u jednom motelu u Istočnom Sarajevu. Nimalo ne sumnjam da će, nakon “pobune” Dragana Čovića, i naredni “veliki sastanak”, u koji će biti uključen i šef HDZ-a, takođe biti održan u nekoj kafani, vjerovatno u jednom od restorana u “hrvatskom dijelu” Mostara.

 

Sadašnji lideri dostojni su nasljednici svojih političkih prethodnika, koji su od početka izbjegavali da koriste jedino legitimno mjesto, a to su institucije sistema i organi vlasti. Uostalom, i prva sjednica Predsjedništva BiH, koja je održana 1. oktobra 1996. godine, dogodila se u hotelu “Saraj”, pored Sarajeva, nakon velikog natezanja oko lokacije. U svakom slučaju, u igri su, kao alternativa, i tada bili isključivo ugostiteljski objekti.

 

Kasnije je to malo “kultivisano”, pa su se Izetbegović, Krajišnik i Zubak sastajali u Zemaljskom muzeju, a potom u Lukavici, na Eektrotehničkom fakultetu, i tako naizmjenično. No, redovito je to bilo van mjesta predviđenih za takve skupove. U vođenju državnih poslova i muzej i fakultet su, u suštini, kafane.

 

Time je nastavljena predratna tradicija, jer su od 1990-te do 1992. svi sastanci predsjednika tadašnjih šest jugoslovenskih republika i pokrajina takođe održavani izvan institucija, u kafanskom ambijentu. Naši političari još jedino se nisu sastajali u zatvoru, gdje bi većini glavnih bilo pravo mjesto zbog svega lošeg što su priredili svojim građanima i narodima BiH.


Zvanično okupljanje i odlučivanje lidera i nosilaca vlasti u ugostiteljskim i sličnim objektima je čin unižavanja i ismijavanja države. To, u suštini, i jeste cilj onih koji insistiraju na takvim lokacijama, jer se i na taj način želi pokazati da je BiH “nemoguća”, odnosno “kafanska država”.

 

To je, nažalost, jedan od rijetkih projekata bh. vlasti koji se uspješno provodi.

 

Stavovi izrečeni u ovom tekstu odražavaju autorovo lično mišljenje, ali ne nužno i stavove DEPO Portala.

Molimo čitaoce da se u svojim komentarima suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. DEPO Portal zadržava pravo da takve i slične komentare ukloni bez najave i objašnjenja.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


BLIN
KOMENTARI