Spojio ih šef Delegacije EU u BiH

Neplanirani sastanak u Istočnom Sarajevu: Danas susret Dodik - Izetbegović, a pridružit će im se...

Front 31.07.16, 10:00h

Neplanirani sastanak u Istočnom Sarajevu: Danas susret Dodik - Izetbegović, a pridružit će im se...
Uspio je da ih spoji šef Delegacije Evropske Unije u BiH, Lars Gunar Vigemark, koji će biti domaćin sastanka. Lideri dvije najveće stranke razgovaraće o Mehanizmu koordinacije i deblokadi aranžama sa MMF-om

 


Milorad Dodik i Bakir Izetbegović danas će održati sastanak – saznanja ATV-a potvrdio je i predsjednik Srpske. Bakir Izetbegović neće stići u Banjaluku, kako je to Dodik priželjkivao, ali će mu na noge doći u Istočno Sarajevo.


Uspio je da ih spoji šef Delegacije Evropske Unije u BiH, Lars Gunar Vigemark, koji će biti domaćin sastanka. Lideri dvije najveće stranke razgovaraće o Mehanizmu koordinacije i deblokadi aranžama sa MMF-om.


“Ovdje se radi čisto o jednom poštovanju prema amabasadoru Evropske unije koji pokušava da održi taj sastanak, a što se mene tiče, imali smo razgovor i sa gospodinom Ivanićem, da se zajedničkom koordinacijom pokuša obezbijediti poboljšanje teksta”, rekao je Dodik.


O neformalnom sastanku, kako ga je Dodik nazvao, Bakir Izebegović se danas nije izjašnjavao. Zato potpredsjednik Stranke demokratske akcije, Sadik Ahmetović, poručuje da je dobro da Dodik i Izetbegović razgovaraju o važnim pitanjima za BiH.


“Da li će sutra doći do dogovora ili na nekom od sljedećih sastanaka u ovom slučaju nije ni važno koliko je važno da se razgovara. Mislim da je to uspjeh, politički uspjeh političke scene u BiH”, rekao je Ahmetović.


Na Vigemarkovom spisku zvanica njih nema, ali Savezu za promjene ne smeta što se važni pregovori vode iza njihovih leđa. Tvrde da im ne smeta što ih koalicioni partneri na državnom nivou zaobilaze i što Izetbegović BH probleme rješava sa Dodikom. Sve je u redu dok su na stolu pitanja koja bi mogla otvoriti evropski put BiH. Neka druga im nisu na pameti.


“Apsolutno ne razmišljamo o bilo kakvoj prekompoziciji vlasti, na kraju krajeva važno je da svako radi svoj posao. Svi su vrlo precizno rekli da ova struktura vlasti ostaje do kraja mandata tako da o tome niko ne razmišlja”, rekao je Igor Crnadak, ministar inostranih poslova u Savjetu ministara BiH.


Malo ko se nadao da će do najavljenog susreta Dodika i Izetbegovića uopšte doći. Pogotovo nakon što je, prije sedam dana, Denis Zvizdić najavio ovaj sastanak a Dodik poručio da nema pojma o čemu je riječ. Poznavaoci prilika uvjereni su da je sastanak dva lidera ubrzalo to što MMF, za unutrašnje sukobe u BiH gubi strpljenje. Posljednji put lideri SNSD-a i SDA sastali su se prije dvije godine kada su propali pregovori o zajedničkom formiranju vlasti.

 

(ATV/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

BLIN
KOMENTARI