Gorući problem nove generacije

Za mlade nema zabave bez alkohola: Miješaju sve s pivom i vinom pa pijani puše osvježivače prostora

Hronika 30.07.16, 20:18h

Za mlade nema zabave bez alkohola: Miješaju sve s pivom i vinom pa pijani puše osvježivače prostora
Miješaju sve s pivom i vinom i ispijaju pića dok se ne opiju do nesvijesti. Još je gore što su sada počeli takvi alkoholizirani pušiti osvježivače prostora. Kakav to efekt ima to samo nebo zna

 

Alkoholizam u mladih sve više eskalira. Maloljetnici su prihvatili neke nove običaje u kojima nema zabave bez alkohola. O štetnosti alkoholizma niko od njih ne razmišlja, ali činjenica je i da roditelji zažmire na ovo pitanje kad god mogu. Strašno je što, uz to što štete sebi, ista ta djeca sve češće zlostavljaju svoje najbliže, piše Glas Slavonije.

 

- Dođu samo oni mladi koji su dobili sudsku mjeru obveznog liječenja, i to najčešće zbog nasilja u porodici. Imamo nekoliko klijenata koji su dobili takvu mjeru jer su se alkoholizirali i napadali porodicu. Najčešće se tu radi o osobama u dobi od 14, 15 i 16 godina, a žrtve su uglavnom roditelji ili baka i djed. Djeca su u pubertetu i adolescenciji, oni traže svoje mjesto i nekritični su prema sebi, a to djeluje tako da izazivaju nasilje. Napiju se i postanu agresivni, a riječ je o djevojkama i dečkima koji imaju visinu i težinu odraslog čovjeka, kaže dr. Marija Kribl, ravnateljica Centra za prevenciju i liječenje bolesti ovisnosti napominjući da se na liječenje od alkoholizma javljaju samo oni koji moraju

 

Mladi sve više piju i miješaju alkoholna pića, kaže Kribl.

 

- Miješaju sve s pivom i vinom i ispijaju pića dok se ne opiju do nesvijesti. Još je gore što su sada počeli takvi alkoholizirani pušiti osvježivače prostora. Kakav to efekt ima to samo nebo zna. S druge strane alkohol i inače dovodi do pomućenosti svijesti te do ugrožavanja vitalnih životnih funkcija - dodaje dr. Kribl. Kako kaže, mladi koji se opijaju nakon svega imaju i psihičkih problema. A nakon otrježnjenja teško je reći hoće li se stvari vratiti na staro ili će ipak ostaviti neko oštećenje.

 

- Velika je vjerovatnost da će opijanje dovesti do nekakvog oštećenja na mozgu jer sva nova neuroznanstvena istraživanja pokazuju da čak i obični potres mozga ostavlja ošećenja bez obzira mna to što nismo imali vrtoglavicu, mučninu ili povraćanje. Može se očekivati i da će sam alkohol, ali i u kombinaiciji s osvježivačima i drugim drogama, dovesti do oštećenja u centralnom mozgu - dodala je osječka liječnica.

 

Iz policije kažu da mladi najčešće konzumiraju alkohol u parkovima, na sportskim i dječjim igralištima, kao i drugim sličnim mjestima gdje su na neki način skriveni od pogleda javnosti. No, nije tako uvijek jer mnogi piju i u kući, u društvu i pod nadzorom roditelja ili starijih rođaka, a u većini slučajeva takve navike pijenja sve su učestalije i u skupini vršnjaka vikendom i izvan kuće.

 

Psihologinja Mirjana Mozer, predsjednica Društva psihologa Osijek, kaže da su došla vremena kada je postalo važnije kupiti nešto markirano djetetu nego provesti kvalitetno vrijeme s njim.

 

- Tako promaknu signali i situacije koje bi kao roditelji trebali ocijeniti zabrinjavajućima. Uvijek je lakše ovisnost obuzdati na početku, jer kada uhvati maha, to je teško. Takvi 'zapušteni' mladi imaju jaku potrebu potvrđivati se u društvu, jer nisu razvili dovoljno dobar fond samopoštovanja. Alkohol im daje hrabrost i misle da su 'face' u društvu - kaže psihologinja. Kako dalje ističe, problem je u cjelokupnom društvu.

 

- Na Balkanu sve slavimo uz alkohol, od rođenja nadalje. Kupiš ormar i sve prijatelje pozoveš na slavlje. Koliko god to pokazuje međuljudsku povezanost, s druge strane je način na koji djeca dobivaju krivu poruku. To nije namjerno, ali djeca takvo ponašanje vide kao normalno - kazala je Mozer za Glas Slavonije.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI