Iz FUCZ saopštili

Nakon sinoćnjeg potresa u BiH: Nisu prijavljene materijalne štete na objektima

Hronika 30.07.16, 15:35h

Nakon sinoćnjeg potresa u BiH: Nisu prijavljene materijalne štete na objektima
Zemljotres tog inteziteta može izazvati oštećenja na starijim i slabije građenim objektima, a osjeti ga većina stanovništa

 

U subotu u 00.38 sati registrovan je potres jačine 4,3 stepena Richtera s epicentrom 39 kilometara stočno od Sarajeva  i 14 kilometara zapadno od Rogatice.

 

U redovnom izvještaju Federalne uprave civilne zaštite o stanju u Federaciji BiH tokom protekla 24 sata se navodi da je procjenjeni intezitet potresa u epicentru iznosio pet do šest stepeni Merkalijeve skale.

 

Zemljotres tog inteziteta može izazvati oštećenja na starijim i slabije građenim objektima, a osjeti ga većina stanovništa. Osim uznemirenosti građana, nisu prijavljene materijalne štete na infrastrukturnim objektima.

 

U dijelu izvještaja koji se odnosi na požare, navodi se da je Vatrogasna jedinica Bosanski Petrovac imala intervenciju na gašenju požara u krugu pilane d.o.o. „Alen“. Požar su gasila četiri vatrogasca sa jednim vozilom. U požaru je pričinjena manja materijalna šteta.

 

U dijelu izvještaja koji se odnosi na neeksplodirana ubojna sredstva se navodi da je Kantonalni operativni centar CZ-a HNK-a u petak primio informaciju od MUP-a HNK-a o pronalasku NUS-a (nepoznata eksplozivna naprava) u Dubrovačkoj ulici u Mostaru. O zaprimljenoj informaciji obavješten je Sektor za uklanjanje i uništavanje NUS-a FUCZ.

 

Kantonalni operativni centar CZ Tuzla u petak je primio dvije prijave NUS-a i to iz općinske službe CZ Gradačac prijavu na pronalazak protivpješadiske mine PMR- 2A 1 kom. i od općinske službe CZ Gračanica o pronalasku minobacačke mine 82 mm 1 kom. O zaprimljenoj informaciji obavješten je Sektor za uklanjanje i uništavanje NUS-a FUCZ.

 

Kantonalnom operativnom centru CZ Kantona Sarajevo u petak je prijavljen pronalazak četiri ručne bombe u kući, u ulici Safeta Zajke. Informacija o pronađenim ubojnim sredstvima proslijeđena je Timu za uklanjanje NUS-a FUCZ, čiji pripadnici su izašli na lice mjesta i preuzeli ih.

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI