nakon posjete novom pazaru

Vulin: Izetbegović je napravio diplomatski skandal i još jednom pokazao pravo lice

Front 29.07.16, 19:04h

Vulin: Izetbegović je napravio diplomatski skandal i još jednom pokazao pravo lice
"Izetbegović je još jednom pokazao kakve su mu prave namjere prema Srbiji i Srbima i da mu nimalo nije stalo ni do dobrosusjedskih odnosa, ni do mira u čitavoj regiji", smatra Vulin

 

Ministar rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas da je predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, uspoređujući Banja Luku i Novi Pazar, napravio diplomatski skandal, ali i pokazao svoje prave političke i ljudske namjere.

 

 Vulin je u izjavi Tanjugu kazao kako vjeruje da je vrijeme da i predsjednik srbijanske vlade Aleksandar Vučić zauzme daleko čvršći stav kada je u pitanju odnos prema Izetbegoviću i prema svima koji smatraju da srbijansku pažnju i brigu za mir i stabilnost u regiji mogu tumačiti kao slabost i nešto što treba upotrijebiti protiv Srbije.

 

 "Banjaluka je glavni grad međunarodno priznatog entiteta nastalog kao posljedica Daytonskog sporazuma, dok je Novi Pazar samo jedan od gradova u Srbiji koji nema ni međunarodno priznanje, niti predstavlja entiet, niti se na bilo koji drugi način može izdvojiti od bilo kojeg drugog grada u Srbiji", naveo je Vulin.

 

 "Izetbegović je još jednom pokazao kakve su mu prave namjere prema Srbiji i Srbima i da mu nimalo nije stalo ni do dobrosusjedskih odnosa, ni do mira u čitavoj regiji", smatra Vulin.

 

 On je podsjetio da je na današnji dan 1990. godine otac Bakira Izetbegovića, Alija, došao u Novi Pazar, nazvao ga Sandžakom i održao govor u kojem je tražio političku autonomiju za Sandžak unutar Srbije.

 

 "Stvari se, kao što vidite, ponavljaju i ponavljaju se ne slučajno. Oni koji su tih devedesetih godina smatrali da Srbiju treba podijeliti, izgleda da se to treba uraditi još jednom. Onda politička autonomija Sandžaka, danas entitet Novi Pazar - Banjaluka", rekao je Vulin.

 

(FENA/mr)

BLIN
KOMENTARI