VIDEO/ 'RASPRSKAVANJE' Luce Guadagnina

Puteni valovi erosa i tanatosa: Seksipliniji film teško da ćete vidjeti ovog ljeta...

Kultura 29.07.16, 12:25h

Puteni valovi erosa i tanatosa: Seksipliniji film teško da ćete vidjeti ovog ljeta...
Ne viđa se svaki dan ovolika količina virtuozno režiranih, lijepih kadrova. Od senzualne i seksualne žudnje za polunagim tijelima koje će se pokazati fatalnima, do predivnih, gotovo izvanzemaljskih krajobraza, “Rasprskavanje“ je vizualno savršenstvo

 

Izvor: Slobodna Dalmacija/Autor: Marko Njegić

 

Mediteranskiji, pa i “ljetniji“ film od talijansko-francuskog “Rasprskavanja“ teško ćemo vidjeti do kraja sezone u kinima. Seksepilniji također. Film kultnog Talijana Luce Guadagnina (“Ja sam ljubav“), snimljen na engleskom, pomilovan je žutom rukom vrelog mediteranskog sunca i poprskan zapjenjenim valom dugog (pre)toplog ljeta.


Gledajući film ambijentiran na vulkanski otočić Pantelleria nedaleko Sicilije, imamo osjećaj da nas grije talijansko sunce iz filma. Osjećamo miris jasmina koji vjetar donosi iz susjedna Tunisa i zapliće kosu putene Dakote Johnson, okus ricotta sira u ustima Tilde Swinton. Stapamo se s pitoresknim gradićem i njegovim lokalcima.


“A Bigger Splash“ je punokrvni FMFS-ovski film, možda i najveći koji popularni festival nije prikazao. Za njim bi se, najblaže rečeno, tražila karta više na FMFS-u, no kako Splićani, nažalost, nisu toliki filmofili kad taj festival završi da devet dana Mediterana protegnu na 99, na Bačvicama (redovna distribucija) gleda ga otprilike 25 ljudi po projekciji, što nije loše, ali ovaj film zaslužuje više. Ljetni art(y) film u prekrasnom Ljetnom kinu uz šum mora, pljuskanje i rasprskavanje (“splash“) valova, svjetla brodova koji vode do otoka i sjaj Mjeseca punog kao lubenica iznad Bačvica... neprocjenjivo. “Moon Is Up“, pjevaju Rolling Stonesi na odličnom soundtracku, kao da vide projekciju filma na Bačama.


Budući da Guadagnino ima vrlo dobro oko i uho, “Rasprskavanje“ je jako evokativno u slici i zvuku. U ovom filmu je redatelj spojio osjetila tako što je glumačkoj muzi (“I Am Love“), oskarovki Tildi Swinton, dao ulogu Marianne Lane, “bowiejevske“ rock-zvijezde na mediteranskom odmoru nakon operacije glasnica, a nesuđenom oskarovcu Ralphu Fiennesu njezina bivšeg ljubavnika, diskografskog producenta Harryja Hawksa koji je radio sa Stonesima, među ostalim na izvrsnom “Voodoo Lounge“ albumu, odakle je skinuta “Moon Is Up“. Glazba je jedan od pokretača filma “A Bigger Splash“.

 


Glumački iznimno raspojasani Fiennes stavlja ploču Stonesa i izvija se u jednoj od najluđih plesnih koreografija ikad (šifra: “Emotional Rescue“). A Harryjev nastup na lokalnim karaokama s Marianne i, nešto kasnije, svojom mladom kćerkom Penelope (Dakota Johnson u bijelim kombinacijama tuče kontru “Pedeset nijansi crne“) ima ulogu kratkotrajnog emotivnog katalizatora. Dakako, vinil je u prednosti kao pucketava stvar prošlosti. “Rasprskavanje“ je slobodni “prepravak“ filma “Bazen“ (“La piscine“, 1969.) Jacquesa Deraya s Alainom Delonom i Romy Schneider, kojim se inspirirao i Francois Ozon (“Swimming Pool“, 2003.).


Vinil je tu i simbolički s obzirom na to da je Marianne šest godina živjela s Harveyem i isto toliko živi s mlađim režiserom dokumentaraca Paulom De Smetom (Matthias Shoenaerts; “Hrđa i kost“). Kao na ploči koja je, opaža se u “Rasprskavanju“, nekad sadržavala šest pjesama na jednoj strani i šest na drugoj. Guadagnino stavlja iglu na ploču bivših i sadašnjih ljubavnika, znajući da će njihovi sve tenzičniji odnosi pretrpjeti znatne (psihičke i fizičke) ogrebotine kad se u bazenu rasprskaju puteni valovi erosa i thanatosa koji na otok dovode i afričke izbjeglice, automatski optužene za zločin od strane bogatih Zapadnjaka. Redatelj, dakle, ne bježi od Derayeva “La piscinea“, ali ostaje autorski dosljedan svom stilu režije, vidljivo po originalnom naslovu filma (“A Bigger Splash“), preuzetom od naziva dokumentarca iz 1973. o slikaru Davidu Hockneyju nadahnutom bazenima.


Talijanski filmaš se ponaša kao slikar, a film je njegovo platno. Ne viđa se svaki dan ovolika količina virtuozno režiranih, lijepih kadrova. Od senzualne i seksualne žudnje za polunagim tijelima koje će se pokazati fatalnima, do predivnih, gotovo izvanzemaljskih krajobraza, “Rasprskavanje“ je vizualno savršenstvo. Osobito imponiraju detalji u režiji – sjena aviona u slijetanju kako natkriva dio otoka, fokus na puls na Marianneinom vratu, prizori likova u odrazima zatamnjenih sunčanih naočala ili površine bazena, njihovi krupni “en face“ planovi, subjektivni kadrovi... “Zaljubim se u sve što je lijepo“, veli Penelope. Sličnu zaljubljenost dijeli i Guadagnino.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

BLIN
KOMENTARI