DUEL NA PRAGU BIJELE KUĆE - II dio

Zašto Hillary, a ne Trump: Pročitajte riječi Svetog oca uoči izbora u SAD-u...

Front 29.07.16, 11:54h

Zašto Hillary, a ne Trump: Pročitajte riječi Svetog oca uoči izbora u SAD-u...
Sva blista - s razlogom - jer je već sada izvjesno da se, u normalnom toku stvari, vraća (Bijeloj) kući. U novoj, najvećoj ulozi. Za notorno ambiioznu bivšu prvu damu, nema dalje

 

 

Piše: Nedžad S. HADŽIMUSIĆ


Izvod iz prvog dijela: "... Malo ko od ozbiljnih posmatrača i analitičara nije zatečen Trumpovim uspjehom - sve do RNC u Clevelendu. To nije sporno, ali nema civilizacijski pristojnog, real-političkog alibija za one koji su impresionirani u mjeri da 'dopuštaju' mogućnost Trumpove konačne pobjede i njegove selidbe iz Trump Towera u Bijelu kuću (?!). Isti hoćeš-nećeš prizivaju povratak američkog izolacionizma, a time i novi lesser-faire euro-azijskim diktaturama - čitaj: haos i dosta vjerovatan novi & 'Veliki rat' u Evropi i šire - ovaj put nuklearni, za promjenu...".

 

Naravno, radi se o dežurnim analitičarima koji iz nesretnog ubjeđenja u kombinaciji sa površnim, polovnim znanjem ili, ko-će-ga-znati, valjda po zadatku već godinama ispisuju sumorne epitafe o nezaustavljivom zalasku globalne supremacije SAD, kao i razigrane ditirambe o povratku ratoborne Rusije na globalnu pozornicu.

 
Eto ih tamo, a mi idemo u Filadelfiju (Philadelphia) gdje se odvija završni dio, malo je reći, veličanstvene Konvencije demokrata, koja je dobrim Amerikancima i ostatku  dobrih i poštenih građana planete u protekla tri dana svestrano osvijetlila lik i djelo razbarušenog hazardera Donalda Trumpa i maestralno predstavila Hillary Clinton - ne samo kao prvu ženu (uskoro) u Oval Office-u, već kao 'najspremnijeg predsjedničkog kandidata u istoriji SAD' (!).


Podjela uloga pojedinih govornika, kao i njihovih 'poruka-strelica', decibela i akcenata, bila je gotovo savršena. Suvišno je zapisničarski ovdje ići široko u detalje, citate  i reagovanja (tu slavu treba ostaviti društvenim mrežama).


Nedodirljive, glavne zvijezde ove pokazne Konvencije su - bez konkurencije – sadašnji stanari Bijele kuće. Nevjerovatna prva dama SAD Michelle Obama je otvorila predstavu na najbolji prirodan, samo njoj svojstven način – otmjeno, a ravno iz srca ('...kad oni idu nisko, mi idemo visoko...').

 
Odmah se golim okom vidjelo da se stvari kreću u dobrom pravcu, Sjajnom, pozitivnom vibrom je 'kontaminirala' cijeli skup. Odlično su je slijedili podpredsjednik Joe Biden, bivši gradonačelnik Njujorka Michael Bloomberg i ostali. Benigan izuzetak je bio Tim Kaine, VP (imenovani kandidat za podpredsjednika) koji je u medolino maniru predugo i nepotrebno radio karikaturu od Donalda Trumpa, koji to sam radi najbolje).


U zraku je ostala stanovita hipotetička rezerva vis a vis Kainovog izbora, jer ga je teško zamisliti u eventualnoj (gluho bilo) ulozi predsjednika SAD-a, ako nekad dođe do takve situacije...


Predsjednik Obama je 'zatvorio' događaj vjerovatno jednim od najboljih predsjedničkih nastupa ikad. Ukratko, 103 dana prije američkih izbora, kao njen najjači promotor praktično je stavio krunu - predao  'predsjedničko žezlo' Hillary Clinton - 'spremnijoj od svih, boljoj i od Billa i od mene'.


U završnici nastupa, državnički mudro i odgovorno je eksponirao Bernie Sandersa kao strateški bitnog  'aktivnog supervizora' buduće politike Bijele kuće - i moćnog advokata američke srednje klase. (Bernie Sanders je pobijedio u 22 države i usput osvojio apsolutnu većinu glasača Demokratske stranke mlađih od 45 godina !).


Hillary Clinton upravo završava svoj efektan acceptance speech na Konvenciji. Sva blista - s razlogom - jer je već sada izvjesno da se, u normalnom toku stvari, vraća  (Bijeloj) kući. U novoj, najvećoj ulozi. Za notorno ambiioznu bivšu prvu damu, nema dalje.


Da ne bude zabune, uz svo uvažavanje neupitnih kvaliteta i podrške koju ima, do danas, a naročito u novembru, ništa ne bi išlo niti izdaleka ovako glatko da su republikanci (koji su u očiglednom rasulu) izabrali nekog drugog kandidata. (“Ko bi iole normalan mogao kratkoprstom Donaldu Trumpu povjeritii nuklearnu dugmad!?”, kaže jedan pametan i duhovit američki komentator, nakon što je ovaj najavio ‘preispitivanje’ svetog člana 5 NATO pakta, koji glasi: ‘Jedan za sve, svi za jednog’).


‘Konsekventno’, na kraju ovog osvrta, kao super bonus poštovanim čitateljicama i čitateljima dajemo, ovoga puta integralan, b-h-s prevod prevažne poruke podrške Svetog oca, pape Franje izboru Hillary Clinton:

 
"Do sada sam oklijevao da izrazim podršku bilo kojem kandidatu u američkim predsjedničkim izborima, ali osjećam da bi moje dalje ćutanje značilo zanemarivanje dužnosti Svete stolice.


Jaka i slobodna Amerika je od vitalnog značaja za budućnost slobodnog svijeta i zato su rezultati američkih izbora prevažni, jer dotiču sve nas. Imajući to na umu, moram izraziti moje ozbiljne rezerve u vezi sa g. Donaldom Trumpom. Njegovo ponašanje i temperament ga sprečavaju da postane predsjednik. Bojim se da bi mogao biti katastrofa za sigurnost, stabilnost i prosperitet SAD i ostatka svijeta.


Vjerujem da bi bivša državna tajnica Hillary Clinton bila bolji i stabilniji izbor. Iako se u nekim pitanjima ne slažem sa njom, ne kao Sveti otac već kao odgovoran građanin svijeta, poručujem/tražim da Amerikanci biraju Hillary Clinton za predsjednika SAD.”

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

BLIN
KOMENTARI