o 9. januaru

Dodik: Referendum nije usmjeren protiv Bošnjaka

Front 27.07.16, 21:20h

Dodik: Referendum nije usmjeren protiv Bošnjaka
"Ovo nije usmjereno protiv Bošnjaka. Ovo nije ni trebalo da dođe na dnevni red, ako je to neko stavio na dnevni red onda je to Bakir Izetbegović svojom apelacijom i dvoje sudija muslimana sa strancima koji su donijeli takvu odluku", rekao je Dodik za RTRS

 

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da predstojeći referendum o 9. januaru kao Danu Republike nije usmjeren protiv Bošnjaka, te naglasio da su to pitanje na dnevni red stavili Bakir Izetbegović i dvoje Bošnjaka, članova Ustavnog suda BiH, sa strancima u tom sudu.


Dodik je rekao da Bošnjacima ne smeta da zloupotrebljavaju instituciju Ustavnog suda i sa stranim sudijama osporavaju Dan Republike, ali se osjećaju kao žrtve kada Srbi odluče da se zaštite koristeći demokratska sredstva, tačnije referendum, kao najviši oblik izjašnjavanja volje jednog naroda.

 

"Ovo nije usmjereno protiv Bošnjaka. Ovo nije ni trebalo da dođe na dnevni red, ako je to neko stavio na dnevni red onda je to Bakir Izetbegović svojom apelacijom i dvoje sudija muslimana sa strancima koji su donijeli takvu odluku", rekao je Dodik za RTRS.

 

On je naglasio da priču o referendumu ne treba minimizirati i dodao da je najjača snaga onih zakona iza kojih stoji volja naroda.

 

"A, iza Dana Republike, na referendumu, 25. septembra staće narod Srpske", poručio je predsjednik Srpske. Dodik je naveo da je referendum o Danu Republike samo jedan u nizu i da je on rezultat borbe Srpske da se u BiH referendum prizna kao legitimno demokratsko sredstvo, koje nikako ne smije dijeliti jedan narod.

 

On je istakao da ne smije biti podjela u vezi sa referendumom i da se zbog toga čeka jasan stav opozicije u Republici Srpskoj, kako bi se, tek kada se i oni saglase, pokrenula i neka naredna referendumska pitanja. Predsjednik Srpske je rekao da je BiH u svojoj osnovi pogrešno postavljena zemlja u kojoj nema bazičnog konsenzusa gotovo ni o jednom pitanju.

 

Dodik je istakao da je najbolji dokaz za to priča o praznicima, te da društvo u kojem konstantno tinja određena vrsta podjele ne može krupnim koracima naprijed, što se, kako je rekao, najbolje vidi iz konstantne potrebe Bošnjaka da budu jedini koji donose odluke.

 

(Vijesti.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI