rasprava sutra

Vijeće naroda RS-a nije podržalo veto Bošnjaka na referendum o Danu RS-a

Front 27.07.16, 15:09h

Vijeće naroda RS-a nije podržalo veto Bošnjaka na referendum o Danu RS-a
Predsjedavajuća Vijeća naroda Nada Tešanović je rekla da ostali klubovi, srpski, hrvatski i klub ostalih naroda, nisu podržali veto Bošnjaka, te da će o ovom pitanju već sutra raspravljati Zajednička komisija Vijeća naroda i Narodne skupštine RS-a

 

Vijeće naroda Republike Srpske (RS) danas nije postiglo saglasnost o odluci Kluba Bošnjaka o pokretanju procedure za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa na skupštinsku odluku o raspisivanju referenduma u RS-u o 9. januaru kao Danu RS-a.


Predsjedavajuća Vijeća naroda Nada Tešanović je rekla da ostali klubovi, srpski, hrvatski i klub ostalih naroda, nisu podržali veto Bošnjaka, te da će o ovom pitanju već sutra raspravljati Zajednička komisija Vijeća naroda i Narodne skupštine RS-a.


 
Nakon sjednice Vijeća, potpredsjedavajući te institucije Kemo Čamdžija je kazao da "autokratska vlast u RS-u" pokušava na nedemokratski način da naruši ustave entiteta i države odlukom o referendumu u RS-u.


 
"Građani u RS-u, a posebno povratnici, Bošnjaci, ne treba da brinu ako se referendum i održi, jer on nema nikakvu snagu i niko in ne može da prisili da izađu na referendum" rekao je Čamdžija i naveo da zvaničnici RS-a moraju da opravdaju utrošena sredstva za provođenje referenduma, koji mogu da iznose i oko 20 miliona KM.


 
Naveo je da pitanja koja se mogu postaviti na referendumu mogu biti o entitetskoj liniji razgraničenja, ali ne i ovom pitanju.


 
Poslanici stranaka u RS-u smatraju da je referendum u RS-u o 9. januaru, Danu RS-a, ustavno pravo i da Srbi ne mogu pristati na ukidanje tog datuma kao praznika.


 
Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a je prošle sedmice uložio veto na odluku o raspisivanju referenduma u tom bh. entitetu o Danu RS-a.


 
Predsjedavajući bošnjačkog kluba Mujo Hadžiomerović je tada naglasio da je odluka o referendumu u RS-u neprihvatljiva i antidejtonska, dok su odluke Ustavnog suda BiH, koji je osporio 9. januar kao Dan RS-a, konačne i RS ih mora poštovati.


 
Poslanici stranaka sa sjedištem u RS-u su 15. jula donijeli odluku o referendumu u tom bh. entitetu 25. septembra, dok je istovremeno nedavno iz entitetskog parlamenta upućen zahtjev Ustavnom sudu BiH za preispitivanje prethodne odluke o neustavnosti 9. januara kao Dana RS-a.


 
Na tom posebnom skupštinskom zasjedanju, kojem nisu prisustvovali bošnjački poslanici, imenovana je Komisija za provođenje referenduma, o čijem održavanju se tek treba provesti neophodna procedura u Vijeću naroda, a najvjerovatnije da će o ovom pitanju odlučivati Ustavni sud RS-a.


 
Ustavni sud BiH je 26. novembra 2015. godine donio odluku kojom su odredbe Zakona o praznicima RS-a, koje se odnose na 9. januar kao Dan RS-a, neustavne.


 
Vijeće naroda RS-a danas nije postiglo ni dogovor o vetu Bošnjaka na Zakon o obradi i objavljivanju rezultata popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2013. godine u RS-u.


 
Čamdžija tvrdi da entitetske institucije nemaju nadležnost u ovoj fazi obrade podataka popisa, već da se negiraju ustavom propisane nadležnosti države BiH.

 

(FENA/mr)

BLIN
KOMENTARI