Poznata umjetnica ponovo šokira

Marina Abramović: Pobacila sam tri puta jer bi djeca bila katastrofalna za moju karijeru

ŽENA iN 27.07.16, 13:07h

Marina Abramović: Pobacila sam tri puta jer bi djeca bila katastrofalna za moju karijeru
Ima jako puno talentiranih žena. Zašto muškarci zauzmu važne pozicije? jednostavno je. Ljubav, porodica, djeca - žena ne želi žrtvovati sve to - pojasnila je Abramović

 

 

Svjetski poznata umjetnica performansa Marina Abramović ponovo je šokirala javnost, ovoga puta izjavama o "majčinstvu i karijeri", koje su i na ovdašnjim prostorima izazvale lavinu (mahom negativnih) rekacija.

 

Umjetnica je u intervjuu za njemačke novine Tagesspiegel priznala da je u životu tri puta pobacila jer bi majčinstvo bilo "katastrofalno" za njenu karijeru, prenosi Guardian. Dodala je i da smatra da djeca onemogućavaju napredak žena u svijetu umjetnosti.

 

- Pobacila sam tri puta jer sam bila sigurna da bi djeca bila katastrofalna za moju karijeru. Osoba ima ograničene količine energije u svom tijelu i ja bih je morala podijeliti - rekla je Abramović u intervjuu.

 

- Mišljenja sam da je to razlog zbog kojeg žene u svijetu umjetnosti nisu uspješne poput muškaraca. Ima jako puno talentiranih žena. Zašto muškarci zauzmu važne pozicije? jednostavno je. Ljubav, porodica, djeca - žena ne želi žrtvovati sve to - dodala je Abramović.

 

Marina Abramović u svijetu je poznata zbog svojih performansa koje izvodi već 40 godina. U jednom od svojih najranijih radova iz 1974. godine Abramović je pozvala publiku da na njoj isproba cijeli asortiman predmeta, od šala i perja do napunjenog pištolja.

 

- Razlika između kazališta i performansa je da je kazališna krv zapravo kečap, dok je u performansu ona prava - objasnila je Abramović u intervjuu za njemački list.

 

Ona je ustrvdila i da joj činjenica što nije udata i što nema djecu daje 'potpunu slobodu'. Njen umjetnički rad podrazumjeva da puno putuje i ona ne može zamisliti da živi drukčije.

 

- Ja jesam umjetničko djelo. Ja ne mogu poslati sliku pa pošaljem sebe... Prošle godine u New Yorku nisam provela više od 20 dana. Na aerodromima se često pitam 'odakle stiže moja putna torba' - rekla je Abramović.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI