Uzrok još uvijek nije poznat

Eksplozija u Natron-Hayatu: Tri povrijeđena radnika smještena u Službi za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju KBZ

Hronika 26.07.16, 19:35h

Eksplozija u Natron-Hayatu: Tri povrijeđena radnika smještena u Službi za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju KBZ
Nakon što uviđaj bude završen, bit će poznato više informacija o okolnostima pod kojima je došlo do eksplozije

 

Jedan radnik izgubio je život, dok ih je šest povrijeđeno u nesreći koja se jutros dogodila u pogonu kompanije Natron-Hayat u Maglaju, javlja Anadolu Agency (AA).

 

Aida Buro, glasnogovornica KBZ, rekla je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) kako je jutros u zeničku bolnicu primljeno sedam pacijenata.

 

"Prema meni dostupnim informacija, 26. jula 2016. godine u vremenskom periodu od 8:25 do 8:55 u Odjel urgentne medicine naše ustanove primljeno je sedam pacijenata sa povredama koje su dobile navodno na radnom mjestu u fabrici Natron-Maglaj pri jakoj eksploziji. Prvi primljeni pacijent inicijala S.E. (1954.) dovezen je bez znakova života sa vidnim opekotinama čitavog tijela posebno glave i grudnog koša sprijeda. Jedan od primljenih pacijenata inicijala Š.A. (1980.) imao je ozbiljne opekotine lica i ruku i nakon obrade je premješten na Odjel plastične hirurgije za dalje postupanje", rekla je Buro.

 

Prema informacijama, dva pacijenta primljena u 11:45, inicijala M.E. (1978.) i A.N. (1969.) su također hospitalizirani u Službu za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju, a jedan od pacijenata M.E. (1993.) nakon tretmana otpušten je kući iz zeničke bolnice.

 

"Tri pacijenta su hospitalizirana u Službu za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju naše ustanove, i to pacijenti Š.A. (1980.) koji je operativno zbrinut i vitalno ugrožen. Radi se o opekotinama gornjih ekstremiteta i vjerovatno respiratornih organa. Pacijent M.E. (1978.) nije vitalno ugrožen, stabilnih je vitalnih parametara i radi se o opekotinama ruku, šaka, nadlaktica i podlaktica i lica. Pacijent A.N. (1969.) je stabilnih parametara, a kod njega se radi o opekotinama šaka i lica", rekla je Buro.

 

Aldina Ahmić, portparol MUP-a ZDK rekla je za Anadolu Agency (AA) kako je do ekplozije došlo jutros oko 7:50.

 

"Jutros u 07:50 dežurna služba Policijske stanice Maglaj obaviještena je da je u kompaniji Natron-Hayat došlo do eksplozije kotla za loženje, kojom prilikom je sedam lica zadobilo povrede. Povrijeđena lica su prevezena u Kantonalnu bolnicu Zenica radi ukazivanja pomoći, gdje je jedno lice i preminulo usljed zadobijenih povreda, dok su kod jednog lica konstatovane teške tjelesne povrede te kod pet lica konstatovane lakše tjelesne povrede. Na mjestu eksplozije se vrši uviđaj od strane pripadnika Sektora kriminalističke policije MUP-a ZDK, a uviđajem rukovodi dežurni kantonalni tužilac Kantonalnog tužilaštva ZDK sa ciljem utvrđivanja i dokumentovanja svih činjenica i okolnosti pod kojim je došlo do ove eksplozije“, rekla je Ahmić.

 

Nakon što uviđaj bude završen, bit će poznato više informacija o okolnostima pod kojima je došlo do eksplozije.

 

U toku dana iz kompanije Natron-Hayat nije bilo zvaničnih saopćenja.

 

(Anadolija/dg)

BLIN
KOMENTARI