Svećeniku prerezan grkljan

Islamska država preuzela odgovornost za napad na crkvu u Francuskoj

Hronika 26.07.16, 17:22h

Islamska država preuzela odgovornost za napad na crkvu u Francuskoj
Govoreći na mjestu napada u normandijskom mjestu Saint-Etienne-du-Rouvray, francuski predsjednik Francois Hollande izjavio je da Francuska treba "koristiti sva raspoloživa sredstva" protiv militantne grupe, protiv koje je Francuska pokrenula zračne udare u Siriji i u Iraku

 

Svećenik u srednjim osamdesetim godinama života je ubijen nožem a drugi talac je u kritičnom stanju u napadu na crkvu u sjevernoj Francuskoj koji su u utorak izveli napadači povezani s Islamskom državom.

 

Obojicu napadača ubila je francuska policija. Pet ljudi je ukupno uzeto za taoce. Policijski izvor izjavio je kako izgleda da je svećeniku prerezan grkljan.

 

Govoreći na mjestu napada u normandijskom mjestu Saint-Etienne-du-Rouvray, francuski predsjednik Francois Hollande izjavio je da Francuska treba "koristiti sva raspoloživa sredstva" protiv militantne grupe, protiv koje je Francuska pokrenula zračne udare u Siriji i u Iraku.

 

Predsjednik je to nazvao "užasavajućim terorističkim napadom" i izjavio je novinarima da su napadači obećali vjernost Islamskoj državi. Novinska agencija Islamske države Amaq navodi da su "dvojica njenih vojnika" izvela napad.

 

- Ponovo smo stavljeni na probu. Prijetnja je još veoma visoka - izjavio je Hollande.

 

Napad je posljednji u nizu smrtonosnih ataka u Evropi, među kojima su masovno ubistvo u Nici i četiri incidenta u Njemačkoj.

 

Mnogi od tih napada bili su povezani s islamskim militantima a Islamska država je pozvala svoje pristalice da napadaju zemlje protiv kojih se bori, uglavnom u Iraku i u Siriji.

 

Današnji napad desio se tokom jutarnje mise u parohijskoj crkvi u Saint-Etienneu, južno od  Rouena u Normandiji.

 

Istraga je predata antiterorističkoj jedinici ureda pariškog tužioca.

 

Nadbiskup Rouen identifikovao je ubijenog svećenika kao oca Jacquesa Hamela i kazao je da je imao 84 godine, iako drugi izvori ukazuju da je on rođen 1930. godine. Vatikan je osudio ono što je nazvao "barbarskim ubistvom".

 

Portparol francuskog ministarstva unutrašnjih poslova Pierre-Henry Brandet izjavio je za France Info radio da je počinioce napada ubila francuska BRI, elitna policijska jedinica, kada su oni izlazili iz crkve.

 

Odred za demontiranje bombi i psi tragači ušli su u crkvu kako bi našli eventualne podmetnute  eksplozive.

 

Premijer Manuel Valls nazvao je napad "barbarskim" i izjavio je da je to udarac svim katolicima i kompletnoj Francuskoj.

 

- Zajednički ćemo ustati - napisao je Valls na Twitteru, prenosi Reuters.

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI