povodom polemike između dodika i izetbegovića

Iz SDU poručili: Visoki predstavnik u BiH je najplaćeniji neradnik u Evropi!

Front 26.07.16, 13:51h

Iz SDU poručili: Visoki predstavnik u BiH je najplaćeniji neradnik u Evropi!
U Bosni i Hercegovini je i vrapcima na grani jasno da je razmjena „oštre“ retorike između Izetbegovića i Dodika samo vrlo providna politička farsa koja ima za cilj da građanima odvuče pažnju sa stvarnih problema u našoj zemlji- saopćili su iz SDU

 

Povodom zaoštravanja polemike između Izetbegovića i Dodika, rukovodstvo SDU BiH daje sljedeće saopštenje za javnost. 

 

U Bosni i Hercegovini je i vrapcima na grani jasno da je razmjena „oštre“ retorike između Izetbegovića i Dodika samo vrlo providna politička farsa koja ima za cilj da građanima odvuče pažnju sa stvarnih problema u našoj zemlji. 

 

Ovo je svima nama vrlo dobro poznat performans vladajućih stranaka koji traje decenijama kako bi se dobili politički poeni pred lokalne izbore i kako bi se pred javnošću izbjegla istina o stopi siromaštva i stopi kriminala u oba entiteta. Političari ne žele da javnost zna da građani u BiH u prosijeku u 80% slučajeva nemaju dovoljno sredstva za tri obroka dnevno ili da ih tu i tamo pogodi zalutali metak na tramvajskoj stanici kao slučajnu žrtvu obračuna kriminlanih grupa ili nadobudnih pojedinaca. 


Aktuelna vlast je dokazano nesposobna da riješi ove probleme, zato građanima preko svojih medija nudi razmjenu oštre nacinalističke retorike podižući atmoseferu netrpeljivosti i usmjeravajući nervozu zbog neimaštine kod građana u oba eniteta na „onog drugog“ koji je kriv za sve. 


Umjesto da odgovore na socijalnu katastrofu u kojoj 500.000 nezaposlenih i 630.000 penzionera nemaju dovoljno sredstava da prežive dan, političari koji se hvale da su predstavnici cijelih naroda se međusobno svađaju pokazujući apsolutnu nezrelost i manjak obrazovanja za funkciju koju obnašaju. 


U tom kontekstu rukovodstvo SDU BiH najoštrije osuđuje nacionalističku i šovinističku retoriku vladajućih stranaka i njihovih lidera u BiH i poziva ih da umjesto ispraznih prijetnji jedni drugima pristupe konstruktivnom dijalogu za dobrobit svih građana u BiH. 

 

Rukovodstvo SDU BiH također, najoštrije osuđuje apsolutnu odsutnost odgovornosti Visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka koji svoje rekacije svodi na adresiranje problema umjesto konrketnih smjena i kažnjavanja političara koji ne poštuju državne institucije u  BiH. 


Po našem mišljenju to je zasigurno najplaćeniji neradnik u Evropi, koji ima sve intstrumente da zaustavi degradaciju države Bosne i Hercegovine, ali ih ne želi upotrijebiti. Takva Inzkova politika ne zamijeranja i prebacivanja odgovornosti na domaće političare, može biti shvaćena u određenim krugovima kao zeleno svjetlo za otpočinjanje sukoba i stranih vojnih intervencija u pogledu disolucije države Bosne i Hercegovine. Zato je odgovornost Visokog predstavnika u BiH u pogledu spriječavanja antidržavnog djelovanja i ranzih referenduma, ujedno i najveća- navodi se u saopćenju Ureda za odnose sa javnošću SDU BiH.


(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI