predsjedavajući vm bih

Zvizdić o porukama iz RS-a: Vrijeme ucjena je prošlo!

Front 25.07.16, 17:48h

Zvizdić o porukama iz RS-a: Vrijeme ucjena je prošlo!
- Vrijeme ucjena je prošlo i moja poruka je zaista da svi oni koji ucjenama pokušavaju postići određene političke ciljeve da odustanu od takvog modela i djelovanja i ponašanja u BiH, jer oni sigurno neće dati nikakav efekt, ucjene nemaju efekt pogotovu ne na mene – istakao je on

 

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić izjavio je danas da je za istovremeno i paralelno rješavanje svih pitanja koja su u ovome trenutku aktuelna u Bosni i Hercegovini.


- Svoditi to samo na mehanizam koordinacije, ili samo na Pismo namjere znači grubu redukciju onoga što imamo na političkoj sceni u ovome momentu. Mi moramo sva pitanja staviti na sto i riješiti ih paralelno i istovremeno – naglasio je Zvizdić.

 

Sastanak u septembru

 

Povodom posljednjih nastupa ili novinskih naslova koje je imao priliku pročitati, a koji dolaze od aktuelnih političara iz RS-a, Zvizdić je istakao da je to neka vrsta ucjena koje su intenzivirane i dolaze sa područja manjeg bh.entiteta Republike Srpske, ali i da neće dati nikakav efekat.

 

- Vrijeme ucjena je prošlo i moja poruka je zaista da svi oni koji ucjenama pokušavaju postići određene političke ciljeve da odustanu od takvog modela i djelovanja i ponašanja u BiH, jer oni sigurno neće dati nikakav efekt, ucjene nemaju efekt pogotovu ne na mene – istakao je on.

 

S druge strane, pojasnio je da nikada nije rekao da ukoliko dođe do sastanka da će to biti vezano za Pismo namjere MMF-a, kao i da je vrlo jasno rečeno da će taj sastanak biti vezan za analizu ukupnog ambijenta i ukupnog evropskog puta BiH.

 

Zvizdić poziva na dijalog jer smatra da je to jedini efikasan način i model djelovanja i dolaska do pravih rješenja u BiH.

 

- Kada i ukoliko dođe do sastanka sa premijerkom RS-a Cvijanović, sva pitanja koja su vezana za evropski put BiH, uključujući i druge aranžmane, protokole, moraju biti riješena paralelno i istovremeno i to je funkcija toga sastanka, da se relaksiraju odnosi i da se oslobodi pozitivna evropska energija, kazao je Zvizdić.

 

Podsjetio je da se zbog opstrukcija zakasnilo sa prezentacijom dosegnutih projekata BiH za prošli sastanak Vijeća za vanjske poslove EU.

 

Naredni sastanak je 20. septembra, dodao je Zvizdić, a mnogo prije toga "mi moramo vrlo jasno izvijestiti Vijeće da je BiH završila i preostali uvjet ili korak za dobijanje pozitivnog mišljenja, a to je mehanizam koordinacije".

 

Dijalog

 

- Zato bi ovakvi sastanci trebali biti u funkciji konačne finalizacije onih pitanja koja će u potpunosti deblokirati evropski put BiH, a naravno osloboditi daljnje procedure svih fondova, aranžmana, projekata koji su usko vezani sa evropskim integracijama BiH – istakao je on.

 

Na pitanje novinara da li je razgovarao sa premijerkom Cvijanović, on je rekao da nema problema u komunikaciji sa premijerkom Cvijanović, a "kada i ako bude, vrlo rado ću prisustvovati sastanku s nadom da ćemo govoriti snagom argumenata, a ne snagom bilo kakvih ucjena, ili naravno jednog neplodnog prikupljanja sitnih predizbornih poena".

 

Mišljenja je da bi trebalo doći do sastanka te pozvao na dijalog kao jedino uspješan model za rješavanje pitanja u BiH jer, ponovio je, "metod bilo kakvih ucjena ili bilo kakvih drugih pritisaka, nije i neće nikada dati pozitivan rezultat".

 

(Fena/mr)

BLIN
KOMENTARI