bilateralni odnosi

Susret Izetbegović - Gojković: Otvorena pitanja rješavati u konstruktivnom dijalogu

Front 25.07.16, 15:18h

Susret Izetbegović - Gojković: Otvorena pitanja rješavati u konstruktivnom dijalogu
Sagovornici su ocijenili da su odnosi BiH i Republike Srbije stabilni i da je bilateralna saradnja dviju zemalja dobra i otvorena, a prilog tome je ostvarena dinamična razmjena službenih posjeta najviših i visokih dužnosnika u proteklom periodu

 

Održavanje dobrih bilateralnih odnosa BiH sa susjednim zemljama u samom vrhu su prioriteta bh. vanjske politike rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović tokom susreta sa predsjednicom Narodne skupštine Republike Srbije Majom Gojković.

 

Sagovornici su ocijenili da su odnosi BiH i Republike Srbije stabilni i da je bilateralna saradnja dviju zemalja dobra i otvorena, a prilog tome je ostvarena dinamična razmjena službenih posjeta najviših i visokih dužnosnika u proteklom periodu.

 

Obje države su opredjeljene, naglašeno je, za razvijanje politike dobrosusjedstva na načelima uzajamnog uvažavanja i poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta, a otvorena pitanja treba rješavati u konstruktivnom dijalogu pri budućim bilateralnim aktivnostima na političkom i ekspertnom nivou.

 

Ukupne odnose BiH i Srbije vide iznimno važnim za cjelokupnu pozitivnu atmosferu u regiji i pozicioniranju ove regije kao sigurnog prostora za strana ulaganja.

 

Sastanku je u ime člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića prisustvovala savjetnica Mira Pekić, a u ime hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića prisustvovao je savjetnik Igor Planinić, prenosi Anadolija.

 

(AA/mr)

BLIN
KOMENTARI