pokolj u minhenu

Novi detalji o 18-godišnjem napadaču iz Minhena: Žrtve je u McDonald's namamio preko Facebook-a?!

Hronika 23.07.16, 12:40h

Novi detalji o 18-godišnjem napadaču iz Minhena: Žrtve je u McDonald's namamio preko Facebook-a?!
Komšije ga opisuju kao tihog i povučenog mladića, no on sam je u snimci koja se pojavila, a na kojoj je urlikao razne uvrede na račun turske zajednice, navodno spomenuo da su ga sedam godina tukli u školi pa su se pojavile špekulacije da je osveta možda bio motiv sumanutog krvoprolića

 

Njemačka policija intenzivno istražuje moguće motive 18-godišnjaka koji je u petak navečer zaprepastio svijet divljačkim oružanim napadom u kojem je u najpopularnijem minhenskom šoping centru smaknuo najmanje devetero, a ranio još 20-ak ljudi.

 

Prema informacijama koje su pomalo počele curiti, mladić je identificiran kao Ali Sonboly, sin taksiste, koji je radio u jednoj trgovini, a imao je dvojno državljanstvo, njemačko i iransko.

 

Komšije ga opisuju kao tihog i povučenog mladića, no on sam je u snimci koja se pojavila, a na kojoj je urlikao razne uvrede na račun turske zajednice, navodno spomenuo da su ga sedam godina tukli u školi pa su se pojavile špekulacije da je osveta možda bio motiv sumanutog krvoprolića.

 

Iako identiteti njegovih žrtava još nisu objelodanjeni, zna se da među njima ima i maloljetnika, a policija je potvrdila da istražuje navode prema kojima je napadač možda otvorio lažni profil na Facebook-u putem kojega je jednim statusom namamio svoje žrtve u McDonald's u sklopu trgovačkog centra, u kojem je počinio masakr. Navodno je u statusu napisao da sve klince očekuje besplatna hrana.

 

Upravo je u McDonald'su ili u njegovoj blizini krenula pucnjava, svjedoci kažu da je iz pištolja počeo pucati prvo po djeci. Bio je obučen u crno, a nosio je crveni ruksak. Pucnjava se zatim nastavila po drugim dijelovima trgovačkog centra Olympia, a zatim i na ulici. Policija je kasnije pronašla ubicino tijelo, vjeruje se da je počinio samoubojstvo.

 

Jutros su istražitelji upali u Sonbolyjev dom, a njegovog oca su priveli na ispitivanje.

 

Svjedokinja identificirana kao Loretta CNN-u je ispričala kako je izašla iz toaleta kada je začula pucnjavu. 'Ubijao je djecu. klinci su sjedili i jeli u McDonald'su, nisu mogli pobjeći', rekla je.

 

(Avaz.ba/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/em)

BLIN
KOMENTARI