Nakon pokušaja državnog udara

Sarajlije poslale poruku turskom narodu: Budite uz svog predsjednika... Neka vas Allah nagradi

Front 22.07.16, 18:59h

Sarajlije poslale poruku turskom narodu: Budite uz svog predsjednika... Neka vas Allah nagradi
Veliki broj građana Sarajeva ali i drugih gradova BiH, danas je nakon klanjanog džuma-namaza u Gazi Husrev-begovoj dzamiji, klanjao i dženazu-namaz za šehide koji su izgubili živote tokom pokušaja državnog udara u Turskoj

Sačuvajte svoje jedinstvo, budite uz predsjednika, vladu i institucije države, poruka je koju su danas stanovnici glavnog grada Bosne i Hercegovine poslali turskom narodu, javlja Anadolu Agency (AA).

 

Veliki broj građana Sarajeva ali i drugih gradova BiH, danas je nakon klanjanog džuma-namaza u Gazi Husrev-begovoj dzamiji, klanjao i dženazu-namaz za šehide koji su izgubili živote tokom pokušaja državnog udara u Turskoj.


Neki od njih su se u izjavi za AA osvrnuli na pokušaj državnog udara koji je pokušala izvršiti teroristička organizacija FETO/PDY te uputili poruke podrške turskom narodu koji se hrabro suprotstavio tom pokušaju.


Abdullah Ibišević je ekonomista iz Sarajeva, a za AA je pokušaj državnog udara prokomentarisao kao “Gulenovu izdaju”.


“To je nelegalno izvedeno. Šteta je što je onoliko policije, vojnika i civila poginulo. Gospodin Erdogan je legalno izabran i legalni je predsjednik Turske. On ima preko 60 posto birača koji su glasali za njega. Niko nema pravo nelegalno ga smijeniti. Ja dajem podršku gospodinu Erdoganu, on je za mene legalan i ispravan”, rekao je Ibišević.


Njegova poruka turskom narodu bila je da bude uz predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i demokratiju.


Elvedin Lagarija, bankar iz Sarajeva koji je studirao u Turskoj, kaže kako su ga sva posljednja dešavanja iznenadila i da je zbog svega toga tužan.


“Bosanski narod, Bošnjaci i svi građani BiH su uz turski narod i tursku državu”, kazao je Lagarija. Za pokušaj državnog udara, Lagarija je rekao kako je mala skupina ljudi pokušala da ostvari svoje lične interese, ne gledajući koje će gubitke izazvati po cijeli narod Turske.


“U noći 15. jula svi smo bili uz turski narod. Pratili smo šta se dešava. Vidjeli smo da je narod uz predsjednika Erdogana i mogu reći da je to ono što je presudilo. Svaka utakmica treba da se igra na odgovarajućem terenu, teren za politiku su izbori. Oni koji se s nečim nisu slagali trebali su igrati tu, a ne praviti ovakve grozote”, poručio je Lagarija.


Irfan Buzar je Sarajlija koji već 50 godina živi u Beču, a ovih dana je na godišnjem odmoru u Sarajevu. On je kroz suze i na emotivan način uputio poruku turskom narodu.


“Moja poruka turskom narodu je da po svaku cijenu sačuvaju svoje jedinstvo, da Allah nagradi sve one koji su podržali svog predsjednika i da ne dozvole dušmanima da ih razjedine”, rekao je Buzar. 

 

(Anadolija/ad)

BLIN
KOMENTARI