festival ulične umjetnosti

Predstavljanje murala posvećenog Karimu Zaimoviću 23. jula u Radićevoj ulici

Kultura 21.07.16, 12:53h

Predstavljanje murala posvećenog Karimu Zaimoviću 23. jula u Radićevoj ulici
Mural će biti predstavljen 23. jula na pozornici u Radićevoj ulici, a rad na njemu realizira se u ulici Musala, preko puta FIS-a

 

U okviru Festivala ulične umjetnosti (FUU) u Sarajevu bit će predstavljen mural posvećen Karimu Zaimoviću, prema ideji i u realizaciji Borisa Stapića i Aleksandra Saše Brezara koji su već počeli rad na njegovom oslikavanju.

 

Mural će biti predstavljen 23. jula na pozornici u Radićevoj ulici, a rad na njemu realizira se u ulici Musala, preko puta FIS-a.

 

Karim Zaimović rođen je 6. maja 1971. u Sarajevu gdje je poginuo 13. augusta 1995. godine.

 

Zaimović je  bio bosanskohercegovački novinar i pisac. Od najranije mladosti intenzivno se bavi crtanjem. Iz ljubavi prema stripu izrasta u svestranog poznavaoca domaćeg i svjetskog stripa, tako da je napisao više vrijednih članaka kritika, osvrta i recenzija iz ove oblasti.  

 

Piše o filmu, stripu, likovnoj umjetnosti i kulturi općenito, u mnogim časopisima, nedjeljnim i dnevnim listovima (Naši dani, Lica, Vidici, Quorum, Kvadrat, Patak, Slobodna Dalmacija, Nedjeljna Dalmacija, Književna revija, Mladina, Start, Erasmus, Oslobođenje, Večernje novine, Avaz, Ven, Sineast, Fantom slobode, Dani).

 

Bio je stalni saradnik Nezavisnog radija Zid, a u prijeratnom periodu povremeno je sarađivao na Trećem programu TV – Sarajevo i programima Radio Sarajeva. Sa Semezdinom Mehmedinovićem pokreće časopis za kulturu Fantom slobode u kojem obavlja dužnost zamjenika glavnog urednika. Piše pripovijetke i scenarija.

 

Objavio je knjigu "Tajna džema od malina".

 

(FENA/mr)

BLIN
KOMENTARI