europa dd novi vlasnik objekta

Hotel Holiday uskoro u novom ruhu: Pet miliona KM za obnovu nekadašnjeg simbola Sarajeva

Biznis Klub 20.07.16, 13:58h

Hotel Holiday uskoro u novom ruhu: Pet miliona KM za obnovu nekadašnjeg simbola Sarajeva
Adaptacija i renoviranje će se odnositi na 220 soba kao i sve prostore te sadržaje koji su u ranijem periodu bili van funkcije. Trenutno našim gostima nudimo 170 luksuzno opremljenih jednokrevetnih, dvokrevetnih i trokrevetnih soba, tri luksuzna apartmana, devet konferencijskih sala, Caffe Inn, lobby bar te ostale prateće sadržaje

 

Dašak prošlih vremena i nekadašnji simbol Sarajeva Hotel Holiday, poznatiji kao Holiday inn, koji je zadnjih godina bio u statusnim i finansijskim nedaćama, danas je otvorio svoja vrata gostima.

 

Nakon što je Heta Asset Resolution Ag (Heta), uspješno zaključila prodajni proces, Hotel Holiday Inn Sarajevo dobio je novog vlasnika Europa d.d. za ugostiteljstvo i turizam, Sarajevo. Općinski sud u Sarajevu je, nakon dostavljene dokumentacije, izdao zaključak čime je tender finaliziran. Kupoprodajni ugovor je potpisan, a ponuđena kupoprodajna cijena je u cijelosti isplaćena.

 

Šefica prodaje i marketinga Hotela Europe Sanela Kablar kazala je Feni da će njihova grupacija  uložiti više od pet miliona KM za renoviranje i adaptaciju hotela te kupovinu opreme.

 

- Adaptacija i renoviranje će se odnositi na 220 soba kao i sve prostore te sadržaje koji su u ranijem periodu bili van funkcije. Trenutno našim gostima nudimo 170 luksuzno opremljenih jednokrevetnih, dvokrevetnih i trokrevetnih soba, tri luksuzna apartmana, devet konferencijskih sala, Caffe Inn, lobby bar te ostale prateće sadržaje - pojasnila je.

 

Istakla je da je u Hotelu već uposleno 90 radnika, od kojih je 35 "stečajnih", kao i izvjestan broj uposlenika nekadašnjeg Holiday Inn hotela koji su se vodili na Zavodu za zapošljavanje sticajem svih prošlih okolnosti. U narednom periodu, dodala je Kablan, namjera im je zaposliti još 100 uposlenika kada hotel bude stavljen u potpunosti u funkciju.

 

- Ovim putem izražavamo veliko zadovoljstvo što nam je pripala čast i velika obaveza da ovaj prepoznatljivi hotel i jedan od simbola grada revitaliziramo i vratimo u funkciju, i samim tim doprinesemo razvoju našeg grada i države Bosne i Hercegovine - naglasila je.

 

Hotel Holiday Inn Sarajevo stacioniran je u centru Sarajeva, a izgrađen je 1983. godine za Zimske olimpijske igre Sarajevo. Nekadašnji luksuzni hotel je arhitektonski i historijski krucijalan simbol glavnog grada Bosne i Hercegovine. U godinama koje su uslijedile nakon njegovog otvaranja, korišten je kao mjesto okupljanja političkih partija. Na vrhuncu rata, hotel je dobio status simbola među internacionalnim novinarima, koji su iz njega obavještavali svijet o dešavanjima.

 

Holiday je otišao u stečaj u junu ove godine, koji su pokrenuli radnici nakon što duže od tri godine nisi dobili penzijsko i zdravstveno osiguranje, a od novembra 2015. godine nisu primali ni plaću.

 

Svečano otvorenje hotela planirano je za 20. august.

 

(FENA/em)

 


 

BLIN
KOMENTARI