Foto / Spas od ljetnih vrućina

Panonska jezera u Tuzli za četiri dana posjetilo 40.000 kupača

Hronika 12.07.16, 14:18h

Panonska jezera u Tuzli za četiri dana posjetilo 40.000 kupača
Prvo od ukupno tri jezera izgrađeno je 2003. godine, a kompleks uključuje i slane slapove, te brojne sadržaje za sport, rekreaciju i ugostiteljstvo

 

Kompleks Panonskih jezera u Tuzli u protekla četiri dana posjetilo je 40.000 kupača, koji osvježenje od visokih julskih temperatura traže u slanoj vodi. Ukoliko se posjete nastave ovim tempom, u Javnom komunalnom preduzeću "Panonnica" očekuju da bi ovogodišnja posjeta mogla preći cifru od 450.000 posjetitelja, koliko ih je prošle sezone bilo na jezerima, piše Anadolu Agency (AA). 

 

"Osim posjetitelja iz Tuzle i Bosne i Hercegovine, dolaze i gosti iz regije i inostranstva. Imajući u vidu koliko kupača bude na 'Panonnici' svaki dan, uz naših 36 spasitelja i čuvara, nikad nije bilo većih problema", izjavio je Maid Porobić, direktor "Panonnice". 

 

Envera Bajrića iz Tuzle sreli smo sa suprugom na izlazu iz kompleksa. Rekao nam je da postaje prevruće, te su odlučili da idu kući. 

 

"Najavili su da će danas temperature ići do 36 stepeni, a možda i više, pa idemo kući. Inače, u penziji sam i svaki dan dolazim na jezera. Osim vode, dopada mi se ambijent koji je okružen zelenilom. Na kraju sezone budem vrlo žalostan što se ne mogu više kupati, pa onda i zimi dolazim i šetam. Neki dan supruga me zamolila da nešto uradim u kući, ali je nisam poslušao, pa mi je ona, znajući koliko mi znači odlazak na jezera, sakrila sezonsku ulaznicu, a ja sam gotovo počeo plakati. Požurio sam da ispravim grešku i završio sam posao, pa mi je vratila kartu, a ja sam sav sretan požurio na jezero", rekao je Bajrić. 

 

Bajrić nam je rekao da njegova supruga ima mnogo obaveza i ne može uvijek ići s njim, ali kaže da se na jezerima društvo brzo nalazi i lako se sklapaju prijateljstva. 

 

"Znam dosta ljudi, ali i nove stalno upoznajem. Razgovaramo i kupamo se, ali čim mi neko počne pričati o bolestima, ja ga napuštam", ispričao je Bajrić, dodajući da je upoznao jednog Nijemca koji je gledao reportažu o slanim jezerima, koja imaju ljekovita svojstva na televiziji i odlučio doći, a rekao je da mu je odmor bio fantastičan. 

 

Prvi put ove sezone na jezerima su danas bili Sead Rizvić i njegov 12-godišnji bratić Haris, iz Tojšića kod Kalesije. Dolazit će, kažu, kad god budu u prilici, a cilj im je da Haris nauči plivati što bolje. 

 

"Nisam naročito dobar plivač, ali nadam se da ću usavršiti plivanje", rekao je Haris. 

 

Jedan od Tuzlaka koji se sjećaju kako je područje na kojem se danas nalaze jezera je Nenad, koji je prije 86 godina rođen u susjednoj ulici, odnosno bivšoj Srpskoj varoši. 

 

"Tu je bilo brdo i naselje sa mnogo kuća. Kada smo bili djeca, skijali smo se sa Trnovca, niz brdo gdje su sad jezera. Vremenom je, zbog tonjenja tla, uzrokovanog nekontroliranim eksploatiranjem slanice, brdo nestalo. Unazad 30-40 godina, tu se nalazila zgrada koja je služila kao orijentir i pomoću nje se mjerilo kolilko godišnje teren potone. Kada je ta zgrada srušena, tu je bila močvara. Sada je tonjenje zaustavljeno i teren je saniran, a smatram da je ideja za pravljenje jezera na tom mjestu pametan potez i spas za osobe sa niskim primanjima koje sebi ne mogu priuštiti odlazak na more", rekao nam je Nenad, dodajući da ga zbog redovnog posjećivanja, na jezerima svi stalni kupači poznaju. 

 

Sagovornik AA je iskoristio priliku i pozvao sve koji mogu da posjete "oazu slanog okusa". 

 

"Mislim da se niko ko je ovdje došao nije pokajao. Svi članovi moje porodice idu na jezera. Blizu nam je i kada ko može, ode na kupanje", rekao je Nenad. 

 

Prvo od ukupno tri jezera izgrađeno je 2003. godine, a kompleks uključuje i slane slapove, te brojne sadržaje za sport, rekreaciju i ugostiteljstvo. 

 

(Anadolija/dg)

BLIN
KOMENTARI