Foto / Povorka ispred zgrade Predsjedništva BiH

Mukla tišina obavila Sarajevo: Građani ispratili tabute sa 127 žrtava genocida u Srebrenici

Hronika 09.07.16, 13:35h

Mukla tišina obavila Sarajevo: Građani ispratili tabute sa 127 žrtava genocida u Srebrenici
U Memorijalnom centru u Potočarima dosad je ukopano 6.377 žrtava, a još se traga za više od hiljadu žrtava genocida

 

Mukla tišina obavila Sarajevo. Uzdah bola, tuge, otimao se iz grudi Sarajlija koji su učenjem Fatihe, minutom šutnje, svako na svoj način, odali počast i u vječni smiraj ispred zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine ispratili 127 tabuta sa srebreničkim žrtvama  koje će 11. jula biti ukopane u Memorijalnom centru u Potočarima.

 

Azemina Avdić danas je ispratila dvojicu djeverovih sinova, maloljetne Ismeta i Safeta koji su ubijeni u Srebrenici.

 

- Svu sam porodicu pogubila. Izgubila sam oca i majku, dvojicu braće – priča kroz suze Azemina.

 

Učenjem Fatihe kolonu je ispratio Ramiz Salkić, potpredsjednik Republike Srpske, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, ambasadori Islamske Republike Iran, Republike Turske, predstavnici međunarodne zajednice.

 

U izjavi za medije Salkić je kazao da je porodicama najteže, kao i onima koji su do sada uspjeli pronaći svoje najmilije i ukopati ih, ali i onima koji i dalje tragaju za svojim nestalima, ubijenim.

 

Izrazio je nadu da će proces identifikacije traženja nestalih što prije moguće biti okončan „kako bi sve porodice makar doživjele satisfakciju da imaju mezar gdje će doći proučiti Fatihu i posjetiti svoje najmilije“.

 

-  Ovo je danas tužan dan za BiH, za sve građane i sigurno, pouka za one koji je žele primiti i ako je žele primiti. Ovo je dokaz genocida u Srebrenici i upućujemo još jedan poziv vlastima Republike Srbije i entitetu Republike Srpske da konačno prihvate istinu da priznaju genocid i da izraze svoje kajanje i žaljenje, da izraze poštovanje žrtvama i da svi zajedno krenemo u svjetliju budućnosti – kazao je Salkić.

 

Dodao je da bez priznavanja genocida, bez istinskog kajanja nikakva finansijska pomoć neće doprinijeti pomirenju stabilizaciji i boljim odnosima Bošnjaka i Srba na Balkanu.

 

U Memorijalnom centru u Potočarima dosad je ukopano 6.377 žrtava, a još se traga za više od hiljadu žrtava genocida.

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI