ZBLIŽAVANJE MLADIH KULTURNIH STVARALACA

I ove godine umjetnički susreti 'City of Art - Počitelj' od 8. do 19. jula

DEPO Art 06.07.16, 13:16h

I ove godine umjetnički susreti 'City of Art - Počitelj' od 8. do 19. jula
Svečanost otvaranja "II City of Art – Počitelj" održat će se u petak, 08. jula, sa početkom u 20 u avliji Likovne kolonije, a susreti će potrajati do 19. jula ove godine

Udruženje za afirmaciju kulture i umjetnosti 'Grad umjetnosti', u saradnji sa općinom Čapljina i maestrom Safetom Zecom, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i sporta te Ministarstva okoliša i turizma Federacije BiH, i ove godine, organizira medjunarodne susrete mladih stvaralaca u kulturi „City of Art – Počitelj".


- Ovo su drugi po redu susreti, a očekujemo da će ove godine u interdisciplinarnim radionicama uzeti učešće oko pedeset studenata i mentora  iz zemlje i inozemstva. Među mentorima će se, pored maestra Zeca, naći i Rinko Golubović, Vedran Fajković, Damir Imamović, Vlado Podany, Imrana Kapetanović, Haris Dedović, a sa ponosom ističemo da nam se ove godine pridružuju i profesori sa Univerziteta u Bolonji koji su pokazali interes da njihov Univerzitet postane stalnim partnerom City of Art, kažu iz Udruženja.


Napominju i da su u realizaciji "City of Art" već ostvarili veoma plodonosnu saradnju sa Udruženjem likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine, a kroz zajedničko korištenje prostora Likovne kolonije u Počitelju. Kao i sa Fakultetom dramskih umjetnosti u Tuzli i dekanom Vladom Keroševićem, te Europian Yoth Press Organization.


Cilj i ideja vodilja "City of Art" jeste upoznavanje i zbližavanje mladih stvaralaca u kulturi, razmjena ideja i ostvarivanje saradnje na zajedničkim multimedijalnim projektima, međureligijska i međunacionalna tolerancija i poštovanje, vraćanje staroga sjaja Počitelju ali i turistička promocija kulturno–historijskog nasljeđa Počitelja, regiona općine Čapljina i Bosne i Hercegovine.


- S obzirom da je City of Art – Počitelj neprofitna ideja, obavezni smo spomenuti pomoć naših prijatelja koji su prepoznali našu ideju i njenu suštinu te nam nesebično pomogli i ove godine: Sarajevska pivara, Autoprevoz Mostar i MFK Sunrise iz Sarajeva, navode iz Udruženja za afirmaciju kulture i umjetnosti 'Grad umjetnosti'.


Svečanost otvaranja "II City of Art – Počitelj" održat će se u petak, 08. jula, sa početkom u 20 u avliji Likovne kolonije, a susreti će potrajati do  19. jula ove godine.


Na otvaranju će nastupiti klapa Trebižat i poznati pijanista Vlado Podany.


- Očekujemo da će se prisutnima obratiti federalna ministrica kulture i sporta, gospođa Zora Dujmović, federalna ministrica okoliša i turizma, gospođa Edita Đapo, federalni ministar prostornog uređenja Josip  Martić te direktorica Zavoda za zaštitu spomenika, gospođa Lidija Mičić. Ovogodišnji City of Art će, sada već po tradiciji, otvoriti dr Smiljan Vidić, načelnik općine Čapljina, ističu iz Udruženja.

 
Direktor ovogodišnji susreta je reditelj Nedim Karalić, a programski direktor reditelj Gorčin Zec.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

BLIN
KOMENTARI