Koncert u Narodnom pozorištu

Danas otvaranje Festivala 'Baščaršijske noći'

Kultura 01.07.16, 08:21h

Danas otvaranje Festivala 'Baščaršijske noći'
Publika će imati priliku čuti popularne operne arije i najljepše kompozicije autora kao što su: J. Straus, J. Lanner, N. Dostal, W. Jelinek, F. Lehar, C. Millocker, J. Offenbach, R. Stolz

 

Dvadeset i prvi Festival "Baščaršijske noći" bit će svečano otvoren večeras u Narodnom pozorištu Sarajevo koncertom Sarajevske filharmonije pod nazivom "Pozdrav iz Austrije".

 

S orkestrom će nastupiti dirigent i solisti iz Austrije, Mađarske i Australije: Brigitta Simon, sopran (Mađarska), koncert majstorica, violinistica Anne Harvey-Nagl (Australija) i dirigent Uwe Theimer (Austrija). 

 

Publika će imati priliku čuti popularne operne arije i najljepše  kompozicije autora kao što su: J. Straus, J. Lanner, N. Dostal,  W. Jelinek, F. Lehar, C. Millocker, J. Offenbach, R. Stolz.

 

Koncert se organizira u saradnji s Ambasadom Republike Austrije u Bosni i Hercegovini.

 

Ulaz na koncert je slobodan, saopćili su organizatori.

 

- Bečka muzika se s pravom smatra zvučnom posjetnicom Austrije i cijele srednje Europe - njom se na osvježavajući način oživljava čudesna raznolikost zajedničke Monarhije, koja se raspala prije skoro 100 godina, i njenih melodija. Ovogodišnji koncertni "Pozdrav iz Austrije" je zamišljen kao poklon stanovnicima grada i zemlje, kao i posjetiteljima iz inozemstva, te predstavlja takoreći vrhunac svršetka prvog dijela Godine kulture Bosna i Hercegovina - Austrija - kazao je ambasador Republike Austije u BiH Martin Pammer.

 

Dodao je kako bi se "nakon višegodišnjeg prekida te ponovnog prošlogodišnjeg pokretanja, tradicija izvođenja muzike bečkog valcera, kao znak početka raznovrsnog kulturnog ljeta u Sarajevu, ponovno mogla pokrenuti, kao što je to slučaj sa novogodišnjim koncertima u mnogim gradovima diljem svijeta".

 

Također, danas će u galeriji "Collegium artisticum" biti otvorena izložba "Mozaik 40" na kojoj će  radove izlagati slikari Amela Hadžimejlić, Izet Alečković, Muhamed Bajramović, Edin Numankadić i Džeko Hodžić

 

Grupna izložba "Mozaik 40" okuplja pet bh. autora različitih umjetničkih profila i likovnih izraza. Svaki od pet umjetnika izložit će osam manjih radova koji će činiti jednu cjelinu unutar veće strukture koja u osnovi podražava mozaik.

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI