Dobre vijesti za korisnike

Od sutra ponovo smanjenje cijena u mobilnoj telefoniji: Evo novih pogodnosti

Hronika 30.06.16, 15:25h

Od sutra ponovo smanjenje cijena u mobilnoj telefoniji: Evo novih pogodnosti
Pošto u ovom slučaju RAK ne daje saglasnost na izmjene cjenovnika, telekom operatori vrše izmjene u skladu s vlastitom poslovnom politikom

 

Drugi set mjera, koje imaju za cilj smanjenje cijena u mobilnoj telefoniji, podsticanje konkurencije i zaštitu prava krajnjih korisnika, stupa na snagu 1. jula, saopćeno je iz Regulatorne agencije za komunikacije (RAK).

 

U skladu s Odlukom o usklađivanju cijena usluga mobilne telefonije i uvjete za pružanje telekomunikacijskih usluga, na snagu stupa Mjera iz tačke II c) koja nalaže da se u sklopu postpaid i prepaid tarifnih modela u kojima postoji naplata uspostave poziva primjene ili obračunsku jedinicu 1 sekund ili ukinu naplatu uspostave poziva.

 

Uspostava poziva se izuzetno može naplaćivati za bonus minute koje korisnik dobija u okviru paketa koji uključuju neograničen saobraćaj (Flat paketi), tarifnih opcija, tarifnih paketa koji uključuju besplatne vikend minute i slično.

 

Pošto u ovom slučaju RAK ne daje saglasnost na izmjene cjenovnika, telekom operatori vrše izmjene u skladu s vlastitom poslovnom politikom.

 

Druga mjera, tačka II e) Odluke, odnosi se na sve operatore (fiksna, mobilna telefonija i internet) i nalaže da cijene moraju biti iskazane s porezom na dodatnu vrijednost (PDV).

 

Operatori nisu obavezni obavijestiti RAK o izmjenama, a u slučaju prigovora da se cijene ne iskazuju u skladu s navedenom obavezom, RAK će pokrenuti postupak.

 

Podsjećanja radi, od 01.06.2016. na snagu su stupile mjere koje nalažu - izjednačavanje cijena poziva iz mobilne mreže prema drugim fiksnim mrežama s cijenom poziva iz mobilne mreže prema vlastitoj fiksnoj mreži, i vrijedi za sve postpaid i prepaid pakete.

 

Mjera ima za cilj podsticanje konkurencije i sprječavanje prenošenja tržišne snage s tržišta fiksne telefonije na tržište mobilne telefonije.

 

Trajanje računa za prepaid  korisnike nakon nadopune iznosom 10.00 KM i više mora vrijediti najmanje 90 dana (u periodu od 90 dana korisniku omogućiti dolazne i odlazne pozive).

 

RAK poziva krajnje korisnike da se informiraju o dostupnosti raspoloživih paketa i tarifnih modela kako bi imali pristup uslugama u mobilnoj telefoniji po smanjenim cijenama, te da Agenciji dostave prigovor u slučaju saznanja da nosioci dozvola nisu ispunili propisane obaveze.

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI