previd ili namjerni propust

Malobrojni, zanemareni i nebitni: Gdje su 'nestali' OSTALI sa popisa stanovništva?!

Hronika 30.06.16, 13:50h

Malobrojni, zanemareni i nebitni: Gdje su 'nestali' OSTALI sa popisa stanovništva?!
Na zvaničnoj konferenciji za štampu danas su predstavljeni rezultati rada Agencije za statistiku BiH, no jedan je podatak, pored brojnih kategorija koje nas određuju, ostao prilično nejasan

 

Bh. javnost sa velikim interesom dugo vremena iščekivala rezultate popisa stanovništva iz 2013. godine

 

Na zvaničnoj konferenciji za štampu danas su konačno predstavljeni rezultati rada Agencije za statistiku BIH, no  jedan je podatak, pored brojnih kategorija koje nas određuju, ostao prilično nejasan

 

Naime, uza sve predstavljene podatke koji se tiču što obrazovanja, što vjeroispovijesti, bračnog statusa itd., ono što je možda najviše zanimalo javnost, a to je nacionalna struktura stanovništva, prezentirana je prilično šturo odnosno bez jednog vrlo bitnog podatka - a to je koliki je postotak stanovništva u kategoriji 'ostalih'.

 

Saznali smo tako da po nacionalnoj strukturi, u BiH živi 50,11 posto stanovnika koji su se izjasnili kao Bošnjaci, njih 30,78 posto izjasnilo se kao Srbi, a Hrvata je 15,43 posto. Nacionalno se nije izjasnilo 0,77 posto stanovništva.

 

Međutim, za vrijeme cjelokupne konferencije niko, baš niko od nadležnih nije ni pomenuo 'ostale', niti je iko u javnosti postavio pitanje: Gdje je 'nestalo' 3 % stanovništva koji ne pripadaju nijednoj pobrojanoj nacionalnoj ili vjerskoj kategoriji?!

 

Kada se logično zbroje gore navedene kategorije, jasno se vidi da nešto manje od tri posto otpada na nepomenute 'ostale' tj. nacionalne manjine koje žive u BiH, a eto, niti znamo ko su niti ih se tretira kako bi trebalo.

 

ateisti-agnostici

 

U tih slabašnih, ali ipak postojećih, 3 % ulaze pripadnici 17 nacionalnih manjina te druge etničke skupine. Gdje su Jevreji? Gdje su eventualni Mađari? Gdje su svi oni koji se nisu izjasnili kao većinska kategorija?

 

Također, prilikom predstavljanja rezultata popisa nisu pomenuti ni oni stanovnici koji ne pripadaju niti jednoj od tri vodeće vjeroispovijesti, a gotovo je nemoguće povjerovati da oni, kada se sumiraju navedeni rezultati da u BiH živi 50,7 posto muslimana, 30,75 pravoslavaca te 15,19 posto katolika, čine svega 3, 36 % stanovnika, u koje spadaju ateisti, agnostici i pripadnici drugih vjerskih grupacija.   

 

OVDJE možete pogledati prvu objavu zvaničnih tabela i podataka koja se nalazi na stranici Popis 2013, a mi se nadamo da će i svi nepravedno zanemareni bh. građani naći svoje mjesto u konačnim i potpunim rezultatima popisa.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

 

BLIN
KOMENTARI