Prva koprodukcija tri teatra

U Mostaru premijera predstave 'Mrtve ribe plivaju na leđima'

Kultura 29.06.16, 13:33h

U Mostaru premijera predstave 'Mrtve ribe plivaju na leđima'
Predstava je okupila 17 glumaca iz tri teatra od kojih neki prvi put rade zajedno

 

Premijera predstave “Mrtve ribe plivaju na leđima” po tekstu Josipa Mlakića i u režiji Tanje Miletić Oručević bit će održana sutra u Mostaru. Ova je predstava prva koprodukcija tri teatra iz dva grada: Hrvatskog narodnog kazališta iz Mostara, Narodnog pozorišta Mostar i Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

 

Premijerom koja će sutra u 20 sati biti održana na Maloj sceni HNK Mostar, ova će teatarska kuća zatvoriti sezonu, dok će izvedbom predstave na njihovoj scenu druga dva teatra ovom predstavom otvoriti novu pozorišnu sezonu: Narodno pozorište Mostar u drugoj polovini septembra, a BNP Zenica u prvoj polovini oktobra. 

 

Ova je predstava dramski prvijenac Josipa Mlakića, višestruko nagrađivanog književnika i scenarista, odnosno praizvedba njegovog teksta. Predstava je okupila 17 glumaca iz tri teatra od kojih neki prvi put rade zajedno, cijeloj je ekipi bila veliki izazov, ali su svi uvjereni da je s ovom predstavom napravljen dobar posao: ona se tiče svih nas, govori o nama danas, o vremenu u kojem živimo, pa bez obzira što nudi sumornu, letargičnu priču o našoj stvarnosti, ona nudi i fellinijevski optimizam, nosi južnjački, mediteranski šarm, nudi zračenje optimizma, istaknuo je na današnjoj konferenciji za novinare Dragan Komadina, koji zajedno s rediteljcom Tanjom Miletić Oručević potpisuje adaptaciju Mlakićevog teksta. 

 

ribe-plakat


“Ona je svojevrsni hommage filmskim autorima od Bergmana do braće Coen, i nosi jednu pozitivnu poruku, ne samo da se vrijedi boriti, nego da je to jedino što nam preostaje”, ističe Komadina. U predstavi igraju Nedžad Maksumić, Miro Barnjak, Robert Pehar, Faketa Salihbegović Avdagić, Jelena Kordić Kuret, Saša Handžić, Uranela Agić Burina, Velimir Pšeničnik Njirić, Emir Sejfić, Emir Spahić, Ivan Skoko, Bojan Beribaka, Zlatan Školjić, Jasmin Krpo, Nikolina Marić, Angela Bulum i Maja Zećo. Adaptaciju teksta potpisuju Dragan Komadina i Tanja Miletić Oručević, scenografi i autori videa su Matko Vekić i Mirta Vekić, kostimografkinja je Sabina Trnka, a autor muzike Atila Aksoj.


“U kazalištu je praznik kada se prvi put izvodi adaptacija proznog djela jednog vrlo uspješnog, nagrađivanog pisca i scenarista”, istaknula je Tanja Miletić Oručević. Uz činjenicu da je predstava produkcija tri teatarske kuće, koja je okupila veliki ansambl od 17 ljudi, te da je donijela jako interesantan pozitivan teatarski input, rediteljica ističe i da je ovakav način suradnje izuzetno važan u BiH – ne samo u produkcijskom smislu u užasno siromašnim i nesigurnim vremenima, nego ovakva suradnja vrlo snažno unosi duh komunikacije, razmjene ideja i energije, što je u društvenom pa i političkom smislu stvar koja je u ovom trenutku Bosni i Hercegovini najpotrebnija, istaknula je Miletić Oručević. 


Glumci su govorili o međusobnoj sjajnoj saradnji. Faketa Salihbegović Avdagić iz BNP Zenica kaže da je rad na predstavi bio dug proces, za glumce izuzetan doživljaj i izuzetan užitak te se nada da je ovo tek početak njihove saradnje. Jelena Kordić Kuret iz HNK Mostar istu ulogu koju ima u predstavi, igra i filmu koji je sniman po istoj Mlakićevoj knjizi, tako da je i ova uloga za nju dokaz koliko su teatar i film dva potpuno različita medija. 


Kao najvažniju stvar u radu na predstavi ističe suradnju s kolegama, koji su bili profesionalni i inspirativni. Emir Spahić iz Narodnog pozorišta Mostar kaže da predstava nudi snagu, nosi jaku poruku da nam ne može biti važnija ideologija od čovjeka koji živi pored nas. “Dođite, ovo je predstava koja se tiče svih nas”, rekao je Spahić.


Ivan Vukoja, ravnatelj HNK Mostar, i Almir Mujkanović, direktor Narodnog pozorišta Mostar, istaknuli su da je ova predstava nastavak saradnje dvije teatarske kuće, koja je počela njihovom prvom koprodukcijom “Ajmo na fuka”, koja se više referirala na Mostar, dok je predstava “Mrtve ribe plivaju na leđima” puno kompleksnija, i u produkcijskom i u širem bh. kontekstu. Direktor BNP Zenica Hazim Begagić zahvalio je na mogućnosti da se i ova teatarska kuća uključi u cijeli projekat – inicijativa je potekla od Tanje Miletić Oručević koja je u BNP Zenica režirala nekoliko vrlo značajnih predstava, i nisu se dvoumili kad su morali 'počistiti' repertoar svoje kazališne kuće da bi oslobodili glumce, koji njihov repertoar nose, da otputuju na jug, u novi projekt. BNP Zenica uvijek je podržavala mostarski teatar, i u vremenima koja nisu bila sjajna. U pravnom smislu vremena nisu puno bolja, rekao je Begagić, ali i ovakve produkcije pokazuju da za teatar u Mostaru dolaze bolja vremena. 


Prva repriza predstave “Mrtve ribe plivaju na leđima” je u HNK Mostar u petak, 1. jula u 20 sati.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI