Šampioni u visini primanja

Ko je od političara najviše zaradio preko leđa bh. građana

Front 29.06.16, 11:36h

Ko je od političara najviše zaradio preko leđa bh. građana
Izetbegović je inkasirao 860.000, Čović 790.000 KM, no više i od njih zaradili su Džaferović i Bećirović

 

Oslobođenje je već pisalo o tome koliko su novca političke stranke dobile od građana, odnosno iz budžeta na svim nivoima posljednjih godina. Prema podacima Centralne izborne komisije BiH, izdvajanja iz budžeta svih nivoa vlasti samo u 2015. godini bila su planirana u iznosu od 18.583.888,93 KM. Planirani iznos je isplaćen u procentu od 94,70 posto i to je 17.598.730,98 KM. Od 2004. do 2015. političkim subjektima isplaćeno je nevjerovatnih 227.064.971,50 KM. No, ko su šampioni u primanjima sa državnih jasli?

 

Građanski savez radio je posljednjih dana analize primanja predsjednika stranaka sa sjedištem u Federaciji, računajući samo plate, bez isplata za putne troškove, prezentacije, upravne i nadzorne odbore...


Bakir Izetbegović, lider SDA i trenutni predsjedavajući državnog Predsjedništva, od 2000. do 2014. godine zaradio je čak 863.000 maraka! Pogledom u imovinski karton Izetbegovića, do ove brojke stigao je kao šef Kluba SDA u Skupštini Kantona Sarajevo, potom kao federalni i državni poslanik, član delegacije Parlamenta BiH u Vijeću Evrope, te na koncu kao član Predsjedništva BiH.


Predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić ne zaostaje puno za liderom SDA. On je zaključno sa 2014. godinom zaradio 708.000 maraka, kao načelnik, vijećnik, ambasador, član Predsjedništva BiH.


Oko pola miliona maraka suma je plata koje je nakon rata primao Nermin Nikšić, aktuelni predsjednik SDP-a BiH, radeći u Općini Konjic, u federalnom Parlamentu, obnašajući dužnost premijera FBiH. Još jedan stranački lider premašio je samo u ličnim primanjima cifru od 700.000 maraka. Riječ je o Draganu Čoviću, predsjedniku HDZ-a BiH, koji je od države dosad naplatio oko 790.000 KM. Plate je primao kao profesor, ministar, zastupnik, član Predsjedništva BiH. No, ako ste pomislili da su ovo šampioni u primanjima kada je riječ o našoj zemlji, ima i boljih. Šefik Džaferović, potpredsjednik SDA, u Parlamentu BiH je još od 2000. godine, a prije toga je bio u federalnom Parlamentu. Tako je uspio zaraditi ni manje ni više već 910.000 KM, a s njim pod ruku može i višegodišnji zastupnik SDP-a iz Tuzle Denis Bećirović.

 

Nisu zanemarljiva ni izdvajanja predsjednika nešto manjih i novijih partija u našoj državi. Predrag Kojović, predsjednik Naše stranke, kao kantonalni poslanik i federalni delegat dosad je uspio na osnovu plata dobiti 120.000 maraka.


Član SBB-a Fehim Škaljić zaradio je 389.607, a Vjekoslav Bevanda oko 457.000 maraka. Odmah iza njega je i Damir Arnaut, aktuelni poslanik SBB-a, sa primanjima od 450.000 maraka. Građanski savez ove je podatke prikupio iz imovinskih kartona političara, izvještaja Centra civilnih inicijativa, te podataka Vijeća ministara i parlamenata, u zavisnosti ko je kakvu funkciju obnašao.


Podsjećamo, finansiranje političkih stranaka u našoj je zemlji regulisano zakonom, za razliku od brojnih kategorija stanovništva koje se bore za koricu hljeba putem raznih dotacija iz budžeta na svim nivoima. Zakonom o finansiranju političkih stranaka propisano je da se one mogu finansirati iz budžeta Bosne i Hercegovine, entitetskih budžeta, kantonalnih i budžeta Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, te budžeta drugih jedinica lokalne uprave i samouprave.


Upravo iz tog razloga, Građanski savez pokrenuo je akciju “Ne iz mog džepa”, kojom se želi ukinuti finansiranje političkih subjekata od novca građana BiH.

 

U sklopu kampanje bit će organizovana i ulična akcija potpisivanja peticije za izmjene Zakona o finansiranju političkih stranaka, odnosno za ukidanje njihovog finansiranja iz budžetskih sredstava, a peticija se može potpisati i putem interneta na sljedećoj adresi: Potpiši on-line peticiju.

 

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI