video/ otkriven identitet džihadiste

Jedan od rijetkih preživjelih iz BiH: Na ISIL-ovom snimku je 22-godišnji Jasmin Keserović iz Zavidovića

Front 28.06.16, 18:57h

Jedan od rijetkih preživjelih iz BiH: Na ISIL-ovom snimku je 22-godišnji Jasmin Keserović iz Zavidovića
Montaža sugerira kako je to dio iste produkcije. Ista je režija, način montaže filma. Jedino što su svi ostali koji su se ranije pojavili na tom video uratku sada poginuli, pa se ISIL sada koristi samo snimkom jedinog još uvijek živog borca

 

Nakon objavljenog novog snimka kojim se poziva na napade u Americi, stručnjak za terorizam Vlado Azinović kaže da se ne može sa sigurnošću reći kako u glavi radikalnih osoba “mogu odzvoniti takve poruke i na šta ih sve mogu navesti”.

 

“Ustanite, muslimani, ubijajte kršćane i njihove sluge u njihovim gradovima i njihovim državama. Postavljajte im eksplozive pod njihove automobile, u njihove kuće, u njihove urede... Ubijajte ih snajperima i prigušivačima, ubijajte ih onako kako ste u mogućnosti... pa makar to bilo i nožem, i nemojte da pravite razliku između vojnika i civila”, navodi se u objavljenom videu Islamske države (ISIL).

 

Azinović smatra da se pokazalo kako u ciljanoj skupini kojoj se upućuju ovakve poruke “ima nezanemariv broj osoba čije je mentalno zdravlje narušeno i sposobnosti za racionalno razmišljanje ozbiljno ograničene”.

 

“Osoba na filmu je Jasmin Keserović, rođen 1994. godine u Zavidovićima. Pojavljivao se na ranijem grupnom videu koji je ISIL objavio u junu prošle godine, neposredno pred Papin dolazak. Montaža sugerira kako je to dio iste produkcije. Ista je režija, način montaže filma. Jedino što su svi ostali koji su se ranije pojavili na tom video uratku sada poginuli, pa se ISIL sada koristi samo snimkom jedinog još uvijek živog borca. Na taj način, nastoji se održati privid kontinuiteta prijetnje kakvom se ISIL želi prikazati”,

 

 

(BIRN/ DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/em)

 

 

BLIN
KOMENTARI