vijest koja je prošla neopaženo

Pokrenut postupak protiv BiH u predmetu 'Sejdić-Finci': Da li ćemo biti suspendovani iz Vijeća Evrope?

Front 28.06.16, 17:58h

Pokrenut postupak protiv BiH u predmetu 'Sejdić-Finci': Da li ćemo biti suspendovani iz Vijeća Evrope?
“Nastavak nepostupanja bh. vlasti, u smislu da dopuni i izmijeni Ustav u skladu s presudom, ima dalekosežne posljedice”, izjavio je Lattimer

 

Međunarodna grupa za prava manjina (MRG) podnijela je formalni zahtjev Vijeću Europe za pokretanje prekršajnog postupka protiv BiH u vezi s presudom Europskog suda za ljudska prava u predmetu “Sejdić-Finci” iz 2009. godine, pred kojim su Jakob Finci i Dervo Sejdić uspješno dokazali da su Ustav i Izborni zakon BiH diskriminirajući, jer “sprječavaju pripadnike manjinskih grupa da se kandidiraju za člana Predsjedništva i Dom naroda BiH”, priopćio je MRG.

 

Kako se navodi, proces podrazumijeva da Sud smatra državu odgovornom za nepostupanje po presudi usljed nepoštivanja pravno obvezujućih odluka, javlja Onasa. 

 

Ustav BiH, ustanovljen Daytonskim mirovnim sporazumom, i Izborni zakon dozvoljavaju samo kandidatima koji se identificiraju kao članovi jednog od konstitutivnih naroda da se kandidiraju na izborima za tročlano Predsjedništvo i Dom naroda BiH, dok je pripadnicima nacionalnih manjina onemogućeno kandidiranje za ova tijela, čime im je uskraćeno pravo za potpuno učešće u političkim procesima. Usprkos preuzetoj obvezi implementacije presude i pritiska međunarodne zajednice da se poduzmu potrebni koraci, bh. vlasti još uvijek nisu reagirale.

 

“Nastavak nepostupanja bh. vlasti, u smislu da dopuni i izmijeni Ustav u skladu s presudom, ima dalekosežne posljedice”, izjavio je izvršni direktor MRG-a Mark Lattimer.

 

“Osim što narušava legitimitet Suda u Strazbourgu, ovo znači da osoba koja se ne identificira kao netko tko pripada jednoj od tri većinske etničke grupe u BiH i dalje biva spriječen kandidirati se za poziciju člana Predsjedništva i izaslanika u Domu naroda BiH, a samo na osnovu svoje etničke pripadnosti”, dodao je Lattimer.

 

Iz MRG-a su potvrdili da pravo “Ostalih” na političko sudjelovanje nije samo zajamčeno Europskom konvencijom o ljudskim pravima, koju je Sud primijenio u odlučivanju, već predstavlja i osnovno pravo u međunarodnom pravu.

 

“Sprječavanje pojedinaca da se kandidiraju na izborima samo zbog svog etničkog porijekla, religije ili povezanosti s manjinskom grupom, u današnjem svijetu, nije prihvatljivo. Došlo je vrijeme da BiH ispuni preuzete međunarodne obveze. Kako bi odstranila diskriminaciju prema manjinama i dozvolila svim svojim građanima punu participaciju u političkim procesima, BiH mora poduzeti hitne korake u smislu dostizanja konsenzusa u vezi izmjena i dopuna Ustava i izbornih zakona”, zaključio je Lattimer, prenosi HMS.

 

Vijeće Evrope, nova

 

Vijest prošla neopaženo

 

Nakon što je ova poprilično dramatičan vijest u bh. medijima i javnosti prošla skoro neopaženo, Al Jazeera Balkans kontaktirala je i Jakoba Fincija i Dervu Sejdića.

 

Cijelu je stvar pred MRG-om pokrenuo pravni tim Jakoba Fincija, koji je u telefonskom razgovoru za Al Jazeeru potvrdio dolazak čelnika te organizacije Marka Lattimera u Sarajevo već danas kako bi se obratio bh. javnosti i „sve potanko objasnio“. Iako ne zna kakve bi sankcije mogle čekati BiH, Finci upozorava na moguću suspenziju iz Vijeća Europe.

 

„Voda je došla do grla. Svake godine, i to dva puta godišnje, zasjedaju ministri Vijeća Evrope i mi im pošaljemo podsjetnik da se nije ništa dogodilo i da je krajnje vrijeme da se nešto uradi. Sad je to ponovo došlo na red, a šta će se desiti – moram priznati da ne znam. Sve ćemo vidjeti“, kaže Finci.

 

„Sve to pokazuje, kao i sve što se dešava oko EU, da ovdje ne postoji niti želja, niti namjera da se uključimo u eurointegracije jer je to našim političarima jako teško da izvrše ono što tamo treba. Sve će oni poslije oktobarskih izbora, kako kažu, a nama prolaze vozovi“, upozorava Finci.

 

Za moguće sankcije govori kako se „nikome nije desilo da ga izbace iz Vijeća Evrope, ali se može desiti suspenzija kao u slučaju Bjelorusije“. Uz to, navodi, veća prijetnja dolazi iz EU, ukoliko se tom društvu u skorije vrijeme BiH priključi. Po njemu, bh. političarima „to i ne treba jer im je jako opasno ući u EU zato što tamo nema ovih neozbiljnosti i oni mogu izreći velike novčane kazne, na što su oni najosjetljiviji“.

 

„Više od svega, dovoljno je da se svijet usaglasi da si neozbiljan partner. Ovim se pokazujemo takvima. Podsjetiću da izjavu holandskog ambasadora u Sarajevu koji je rekao kako smo krajnje neozbiljni, a igranje s rokovima doveli do granice savršenstva, kao što i jesmo“, dodaje Finci.

 

MRG je u svojoj prijavi upozorio i da „pravo 'Ostalih' na političko sudjelovanje nije samo zajamčeno Europskom konvencijom o ljudskim pravima, već predstavlja i osnovno pravo u međunarodnom pravu“, prenijela je agencija Onasa.

 

Praksu sprječavanja kandidature na izborima zbog etničke pripadnosti ili religije smatraju neprihvatljivim, te stoga smatraju kako je došlo vrijeme da BiH preuzme svoje preuzete obveze, ne diskriminira manjine i omogući svim građanima puno sudjelovanje u političkim procesima. Stoga je potrebno, navode, mijenjati i Ustav, i Izborni zakon.

 

„Političari nikad ništa neće ni odlučiti, a stvar oko presude tapka u mjestu. Niko i ne razmišlja o tome na ozbiljan način. Ljudi se bave sobom i svojim pozicijama, lažima i petljavinama. Važno je da iskoriste svoje mogućnosti i prilike dok su na vlasti, a sutra kad neko drugi dođe neka on rješava zaostale probleme. E, tako se oni ponašaju“, oštro je reagirao Dervo Sejdić na vijest iz Londona.

 

Podsjeća i kako „teško ide Sporazum o pridruživanju i saradnji sa EU, i mehanizam koordinacije koji je preko koljena i silom usvojen, kao što ni objava rezultata popisa građana ne ide lako“.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/em)

 

 

 

 

BLIN
KOMENTARI