muke po brexit-u

Škotska premijerka u srijedu sa Schulzom: Učiniću sve da ostanemo u EU

Front 28.06.16, 17:38h

Škotska premijerka u srijedu sa Schulzom: Učiniću sve da ostanemo u EU
Specijalna peticija u škotskom parlamentu koja će biti podnešena tokom dana imat će za cilj da pruži škotskoj vladi podršku za rasprave i u Britaniji i u Evropi o opcijama za zaštitu škotskih odnosa s EU i ostanak na jedinstvenom tržištu, prenosi Reuters

 

Škotska premijerka Nicola Sturgeon u srijedu će se sastati s predsjednikom Evropskog parlamenta Martinom Schulzom u okviru napora da zadrži Škotsku u EU nakon što je Ujedinjeno Kraljevstvo u cijelini glasalo da napusti Uniju, saopćili su izvori u utorak.

 

Velika većina Škota glasala je za ostanak u EU na referendumu održanom u četvrtak. Sturgeon je izjavila da će koristiti sve raspoložive opcije da zadrži Škotsku u bloku i da je drugi referendum o škotskoj nezavisnosti od Velike Britanije sada "veoma vjerovatan". 

 

Specijalna peticija u škotskom parlamentu koja će biti podnešena tokom dana imat će za cilj da pruži škotskoj vladi podršku za rasprave i u Britaniji i u Evropi o opcijama za zaštitu škotskih odnosa s EU i ostanak na jedinstvenom tržištu, prenosi Reuters. 

 

(FENA/em)

BLIN
KOMENTARI