Nastavak zakazan za 12. juli

Skandal na Sudu BiH: Prekinuto suđenje Oriću zbog neprikladnog ponašanja svjedoka

Hronika 28.06.16, 12:07h

Skandal na Sudu BiH: Prekinuto suđenje Oriću zbog neprikladnog ponašanja svjedoka
Nakon što je uveden svjedok na pitanja Maksumića o generalnim napomenama o postupku je davao komentare

 

Suđenje Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću prekinuto je zbog neprimjerenog ponašanja svjedoka Tužilaštva BiH Ibrana Mustafića.


Predsjedavajući Sudskog vijeća Šaban Maksumić rekao je da je suđenje prekinuto zbog neprikladnog ponašanja svjedoka a radi zaštite digniteta i autoriteta suda, javlja Justice Report.


„Ako Tužilaštvo smatra da je neophodan ovaj svjedok treba obaviti vještačenje njegovog zdravstvenog stanja“, kazao je Maksumić.


Prije ulaska svjedoka Odbrana je navela da ima dokumentaciju da svjedok ima „sto postotni invaliditet zbog duševne poremećenosti“.


Tužilac Miroslav Janjić je kazao da nema takvu dokumentaciju i da iz dva razgovora nije stekao takav utisak.


Nakon što je uveden svjedok na pitanja Maksumića o generalnim napomenama o postupku je davao komentare.


Na upozorenje da nije dužan odgovarati na pitanja koja bi ga mogla izložiti krivičnom gonjenju, Mustafić je prokomentarisao da je spreman i na krivično gonjenje. Naveo je da mu je zanimanje da njeguje majku i da ima više adresa stanovanja. Na upit kako se osjeća rekao je „izvanredno se osjećam, danas mi je mubarek dan“.


Maksumić je više puta upozorio svjedoka koji je na prvo pitanje tužioca ustao s knjigom u ruci nakon čega je prekinuto suđenje.


„Pa vi meni ne date da dođem do izražaja“, prokomentarisao je svjedok.


Pozivajući se na informaciju Odbrane o zdravstvenim problemima svjedoka i njegovom ponašanju u sudnici, Maksumić je nakon pauze prekinuo suđenje. Pojasnio je da će ukoliko vještačenje Mustafića pokaže da je zdravstveno sposoban biti pokušano njegovo ispitivanje.


„Ako bude narušavanja reda, Sud će morati primijeniti sankcije“, kazao je Maksumić.


Janjić je kazao da će Tužilaštvo naknadno odlučiti da li će doći do saslušanja svjedoka Mustafića. 


Mustafić je pozvan kao svjedok Tužilaštva BiH na suđenju Oriću i Muhiću, koji su optuženi za ratni zločin počinjen u selima oko Srebrenice i Bratunca. Na teret im je stavljeno da su kao pripadnici Teritorijalne odbrane (TO) Armije BiH učestvovali u ubistvu tri srpska zarobljenika 1992. godine u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac.


Prema optužnici Orić je bio komandant štaba TO Armije BiH a Muhić pripadnik tih snaga.


Nastavak suđenja zakazan je za 12. juli, kada je planirano saslušanje vještaka medicinske struke.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI