Poginuo policajac Tarik Ljubuškić

Obilježena šesta godišnjica terorističkog napada na Policijsku stanicu Bugojno

Hronika 27.06.16, 15:23h

Obilježena šesta godišnjica terorističkog napada na Policijsku stanicu Bugojno
Istaknuto je da je hapšenjem izvršioca terorističkog napada na PS Bugojno Harisa Čauševića Oksa, koji je osuđen na dugotrajnu zatvorsku kaznu u trajanju od 35 godina, poslana jasna poruka da policijski organi imaju snagu da u budućnosti spriječe takve i slične događaje

 

Šest godina je prošlo od terorističkog napada na Policijsku stanicu Bugojno, u kojem je smrtno stradao policajac Tarik Ljubuškić, teže ranjena policajka Edina Hindić, a lakše povrijeđeno nekoliko policajaca.



Danas su u tome gradu evocirane uspomene na događaj čije posljedice, kako je istaknuto, niko ne može nadoknaditi, naročito porodici ubijenog policajca.



Kod spomen-obilježja u blizini PS Bugojno, u holu policijske zgrade i na mezarju Jaklić položeno je cvijeće, proučena Fatiha i na drugi način odata počast Tariku Ljubuškiću.


Cvijeće su najprije položili članovi Tarikove porodice, a potom i potpredsjednici Federacije BiH Melika Mahmutbegović i Milan Dunović, federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara, delegacija MUPSBK-a s ministrom i komesarom na čelu, bugojanski načelnik Hasan Ajkunić i predsjedavajuća OV-a Greta Kuna, predstavnici PS i PU Bugojno, članovi Sindikata policije SBK-a, predstavnici Medžlisa IZ-a Bugojno, predstavnici Organizacije porodica šehida i poginulih boraca i Udruženja ratnih vojnih invalida, te pojedinih stranaka.



Istaknuto je da je hapšenjem izvršioca terorističkog napada na PS Bugojno Harisa Čauševića Oksa, koji je osuđen na dugotrajnu zatvorsku kaznu u trajanju od 35 godina, poslana jasna poruka da policijski organi imaju snagu da u budućnosti spriječe takve i slične događaje.



- Napad na policijsku stanicu je napad na državu. Nažalost, u bliskoj prošlosti imali smo nekoliko takvih slučajeva. Moramo spomenuti ubistvo policajaca Perice Bilića i Ante Valjana u Travniku, napad na PS u Zvorniku, koji je za posljedicu imao ubistvo jednog i ranjavanje dvojice naših kolega, te ubistvo dvaju vojnika OSBiH u Sarajevu - kazao je glasnogovornik MUPSBK-a Rusmir Prohan.



Svi ti slučajevi, dodao je, pokazuju da živimo u veoma turbulentnom vremenu, kada su terorističke prijetnje postale globalne, te obavezuju na dodatne napore u njihovom eliminiranju.



- Naš Tarik bio je žrtva toga terorizma, i mi ćemo učiniti sve da očuvamo uspomenu na njega, i da njegovoj porodici pomognemo da lakše podnese gubitak - naglasio je.



S nadom da će godišnjicu terorističkog napada u Bugojnu obilježavati i sve naredne generacije, sličnu poruku uputio je ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH Aljoša Čampara.



- Prošle godine nismo imali pravomoćnu osuđujuću presudu vezanu za ovaj teroristički akt. Sada imamo presudu od 35 godina zatvora. Lani smo imali, također, otežavajuću i uznemirujuću situaciju za policajce, koji su sudjelovali u hapšenju izvršioca terorističkog napada a bili su opterećeni da su prekoračili službena ovlaštenja. Saznao sam da su oslobođeni krivice - istaknuo je Čampara.



Obilježavanju šeste godišnjice terorističkog napada u Bugojnu prisustvovali su potpredsjednici Federacije BiH Melika Mahmutbegvić i Milan Dunović.



- Bitno je da se okupljamo i da obilježavamo ovaj dan iz prostog razloga što je terorizam goruća i prijeteća opasnost za budućnost cijeloga svijeta. Stalni teroristički akti posljednjih mjeseci potvrđuju da je to postao jedan globalni problem - naglasila je Mahmutbegović.



Jedan od načina borbe protiv terorizma je, ističe, preventivno djelovanje, s ciljem da se on spriječi, kako na prostoru BiH tako u cijelom svijetu.



Po riječima potpredsjednika Dunovića, svi građani BiH “trebaju biti svjesni da je terorizam jedna velika opasnost, i da se u Bugojnu desilo nešto puno gore, a to je napad na policajca”.  



- Ne smijemo nikad zaboraviti da je napad na policajca napad na državu. To je napad na ovlaštenu osobu. Svjesni smo da je policija jedan od stubova države i moramo to uvijek imati na umu - poručio je potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović.



Tokom  boravka u Bugojnu on se sastao i s bugojanskim načelnikom Hasanom Ajkunićem s kojim je, između ostalog, razgovarao o projektu obilaznice, te posjetio naselje Čipuljić i tamošnju pravoslavnu crkvu, gdje se susreo s parohom Slavišom Đurićem.



- Moja današnja posjeta ima i jednu simboliku, a to je da pokažemo da je suživot moguć i da je on potreba svih nas - naglasio je.



Prisjetivši se nemilog događaja s kraja juna 2010. načelnik Bugojna Hasan Ajkunić je kazao da građani Bugojna i BiH još osjećaju  posljedice terorističkog napada, u kojem je život izgubio policajac Tarik Ljubuškić.



-Na godišnjicu tog događaja uvijek, nekako, postoje razmišljanja kako se to moglo desiti. Mislim da smo s ovog mjesta svih ovih godina slali poruke mira, da se to nikome ne desi. I danas smo poručili da je terorizam najveće zlo - istaknuo je Ajkunić.



Naravno, najteže je danas bilo porodici Ljubuškić, koju 27. juni svake godine uvijek iznova potrese. 



- Presuda, koja je izrečena izvršiocu terorističkog napada, ništa nije promijenila u mome životu. Ali, znam da moram biti jaka zbog svoje dvoje djece, koja su moja budućnost i moj životni cilj - kazala je supruga Tarika Ljubuškića Mersiha.



Priznaje da je posebno dirnula posjeta visokih delagacija koje su i ove godine, kako je rekla, uveličale sjećanja na tragičan događaj i dali joj veliku podršku.

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI