ljetne brige

Izgorjeli ste na suncu?: Evo koje vas namirnice mogu spasiti od boli i peckanja

Lifestyle 27.06.16, 12:40h

Izgorjeli ste na suncu?: Evo koje vas namirnice mogu spasiti od boli i peckanja
Ma koliko slušali o štetnim sunčevim zrakama i adekvatnoj zaštiti od njih, sunce nas ulovi kad se najmanje nadamo

Prva kupanja i sunčanja obično završe s neugodnim posljedicama, opeklinama od sunca. Ako je crvenilo blago, prvu pomoć možete potražiti ljekarni, ali i u hladnjaku
 

Da ste izgorjeli znat ćete po tome što koža postaje crvena i bolna na dodir, a toga ćete postati svjesni nakon tuširanja. Ozbiljnija opeklina može uzrokovati oticanje i plikove, a moguće je osjećati simptome slične gripi - temperaturu, mučninu, glavobolju i slabost. U tom slučaju obavezno potražite liječničku pomoć.

 

No ako je crvenilo blaže, potražite u ljekarni umirujuće gelove, najčešće na bazi aloe vere ili spas potražite u nekom od pripravaka iz kućne radinosti.

 

Jogurt

Većina zna da jogurt čini čuda kod opeklina od sunca. Potrebno ga je nježno nanijeti na zahvaćene dijelove kože i držati nekoliko minuta, a potom isprati mlakom vodom.

 

Krompir

Krompiri nisu idealan izbor ako želite smršavjeti, no kriške sirovog krompira stavljene na dijelove tijela koji su izgorjeli na suncu olakšat će neugodu i ubrzati oporavak.

 

Zobena kaša

Zobena kaša je zdrav i hranjiv doručak, no u slučaju da ste izgorjeli, namočite je hladnom vodom i zatim je stavite na izgorjele dijelove tijela kao oblog koji će ublažiti bol.

 

Zeleni čaj

Zeleni čaj je dobar za mršavljenje i za djelovanje opasnih sunčevih zraka. Osim što pijenje čaja smanjuje negativan utjecaj sunčevih zraka na tijelo, mokre vrećice čaja možete koristiti kao obloge na dijelovima tijela koji su izgorjeli i pocrvenjeli. Zeleni čaj ima taj odličan učinak zahvaljujući katehinu i taninskoj kiselini.

 

Jagode i kupine

Tko bi rekao da zdrobljene jagode ili kupine namazane na mjesto gdje ste pocrvenjeli od sunca može ublažiti neugodu? Štoviše, dovoljno je takav namaz držati samo nekoliko minuta i dobar učinak je postignut.

Ako ne želite biti ljepljivi od voća, možete sličan efekt postići s kukuruznim brašnom pomiješanim s vodom.

 

Krastavci

Krastavci su odlični za žeđ, a pružaju i olakšanje kad izgorite. Samo zdrobite svježe hladne krastavce i stavite ih kao namaz na pocrvenjela mjesta. U trenu će ublažiti bol i pomoći da opekline brže zacijele.

 

(tportal.hr/ DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/em)

 

 

 

BLIN
KOMENTARI